Prati nas

Povjerljivo

Zaista?

‘Svekrva dangubi i dovodi prijateljice u stan. Kako ih istjerati?’

‘Nedavno preminuo svekar, a svekrva sa zdravstvenim problemima dolazi kod nas. Nisam se protivila, ali svekrva pretjeruje. Sjedi s babama ispred zgrade, dolaze nam u stan u 8 ujutro’, žali se snaha.

Objavljeno

|

Svekrva dovodi prijateljice u stan
ilustracija: S. Bura/mj

Iako moderni životni stilovi pojam trogeneracijske obitelji smatraju reliktom prošlosti, postoje situacije u kojima nije moguće izbjeći dijeljenje stambenih kvadrata. Recimo, kada stari i bolestan roditelj useli svojem djetetu i njegovoj obitelji jer jednostavno ne može živjeti sam.

U tim situacijama, iako se govori o zajedničkom življenju, od starijih se očekuje potpuna prilagodba na životne navike snahe i sina ili zeta i kćeri; uz zanemarivanje vlastitih potreba. Stariji ne osjećaju da su ravnopravni članovi obitelji, kažu uvijek su neželjeni gosti, a mlađi pak misle da je njihova žrtva prevelika. O tome svjedoči i objava na stranici “Mamine tajne” u kojoj pomoć oko rješavanja nagomilanih frustracija traži jedna snaha.

“Nedavno je preminuo svekar, a svekrva, budući da također ima zdravstvenih problema, došla je živjeti kod nas. Nisam se protivila, imam i ja majku i znam da je teško. Sve je to od početka godine krenulo u finom smjeru, no sad je već počela s pretjerivanjem”, uvodi u priču ova mlada snaha.

“Od dosade i previše slobodnog vremena zna sjediti ispred zgrade s babama dangubama. U redu, to je njena stvar. Ali, malo po malo, one sada dolaze u naš stan kada požele. Već u 8 ujutro piju kavu i razgovaraju. Muž joj je pokušao objasniti na fini način, ali ne pali”, navodi snaha koja dodaje da su dječju sobu pretvorili u sobu za svekrve.

“Muž je prilagodio prostor njenim potrebama i rekao joj da kad dođu, neka budu u njenoj sobi. Ona kaže da se zna gdje se kava pije. Plakala sam, i mislim da sam na rubu da spakiram kofer, moj ili njen. Molim vas za savjet”, stoji u objavi ove nesretne snahe.

Nema razumijevanja

“Ne daj Bože da dođem u tu situaciju da moram živjeti sa sinom i snahom. Ma da su zlatni! Radije u 20 kvadrata, ali da sam sama. Nije ni njoj sigurno lako naviknuti se na nova pravila i novi život. Pokušajte malo shvatiti”, napisala je jedna komentatorica.

Druga komentatorica pak nema razumijevanja za svekrvine potrebe i smatra da j, usprkos zajedničkom životu, svekrva i dalje samo gost u tuđoj kući. “Ako šutite, uništit ćete brak. Ne znam kako ju nije sram dovoditi ikoga bez vaše suglasnosti. Ipak je tu i vaše dijete u malom stanu. Moja svekrva to nikada ne bi napravila jer ima poštovanja, a vaša očito nema. Zbog toga što ona nema granica, a vi šutite, situacija će samo postajati sve gore”, ponudila je svoje viđenje problema.

Zajednički život nije zatvor

“Prihvatili ste je u kuću, što podrazumijeva da mora imati socijalni život. Nije papagaj koji se zatvara u kavez. Naravno da nije sve samo u hrani i krovu nad glavom. Ako je, to je onda zatvor za svekrvu. Sve se treba odvijati uz dogovor. Možete dogovoriti da joj prijatelji dolaze u normalno vrijeme, ali pitanje je što je za vas normalno vrijeme. Međutim, dolazak prijateljica se mora događati, to je tako. Svekrva nije izbjeglica, već je kod svoje djece”, razumno je dodala treća komentatorica.

“Nisu babe dangube, nego starije žene. Općenito, ne sumnjam da imaju zanimljivije teme za razgovore od današnjih cura. Ako si je primila u kuću, nisi je primila u zatvor. Ona također mora imati socijalni život, kao i ti. Najbolje rješenje je dogovor – od tada do tada možeš dovoditi prijateljice. Kućni red je važan. Sve što sada učiniš, činit ćeš pred sinovim očima, i za 30 godina će tebe čekati isto”, mudro je dometnuo jedan muški sudionik rasprave. A što vi mislite?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.