Prati nas

Povjerljivo

Vapaj

Zaboraviti će kako izgledaju! Baka i djed iz Istre ne smiju vidjeti unuke

Tužno je saznanje da negdje pokraj nas žive djedovi i bake kojima je zabranjeno viđati unuke. Žrtve su kompliciranih razvoda svoje djece i unatoč Obiteljskom zakonu koji jasno definira njihova prava, ponekad ih godinama ne mogu ostvariti.

Objavljeno

|

Snaha ne da viđati unučad
ilustracija: S. Bura/mj

O tome koliko pati on sam, a ništa manje ni njegovi roditelji koji su potpuno lišeni svoje uloge bake i djeda, u pismu nam je naširoko opisao duboko razočarani otac troje djece iz Istre, kojega ćemo, poštujući njegovu privatnost, nazvati Mladen.

Gospodin Mladen (52) nije se nadao da će na pragu petog desetljeća života proživljavati najveću noćnu moru u svom životu. ”Nažalost, pišem vam jednu tužnu, ali istinitu priču. Naslovio sam pismo sa ”Pripadnik muškog spola – za hrvatsko pravosuđe nitko i ništa”, jer to tako doživljavam.  Naime, već četiri i pol godine nadležne institucije i bivša supruga zabranjuju meni i mojim roditeljima viđanje mojih troje djece. Razočaran sam Centrom za socijalnu skrb i hrvatskim pravosuđem koje je potpisnik međunarodne Konvencije o pravima djeteta”, započinje svoje pismo gospodin Mladen.

Vještačenja u prilog ocu

Kako kaže, dugih četiri i pol godine djecu on, baka ni djed uopće nisu vidjeli, a kako tvrdi, sve zbog lažnih iskaza njegove bivše žene. “Bivša supruga prepričala je na sudu neistinit događaj. Pravosuđe je po zakonu svaka dva mjeseca dužno preispitati i sazvati sjednicu o produljenju ili prekidu mjera viđanja djece. Ali naše pravosuđe to napravi svake druge godine, s tim da i tada reagiraju na žalbu višeg suda. Onda mi opet pošalju negativno rješenje, bez obzira na to što imaju mišljenje Centra za socijalnu skrb da otac smije vidjeti djecu”, tvrdi gospodin Mladen. Posljedično, to se odnosi i na njegove roditelje, odnosno baku i djeda.

Kako nadalje tvrdi naš čitatelj, kombinirano vještačenje psihologa i psihijatra također idu njemu u prilog i njihovo izvješće navodi da se ocu smije odobriti viđanje djece. “Sud je i nakon toga donio negativnu odluku. Sada čekam odgovor na žalbu koja je kod tog istog suca. Da je pravna država tog suca bi se na neki način sankcioniralo”, tvrdi.

Bezbroj molbi za viđanje djece

Izričito tvrdi da naše pravosuđe uvažava laži majki. “Žalosno je kako žena može uništiti obitelj i živote djece. Djeca su zbog toga traumatizirana, a ona za to ne odgovara. Kada je moja bivša supruga s djecom otišla iz naše obiteljske kuće, najmlađe je imalo samo dvije godine. To je bilo prije točno četiri godine i nekih pet mjeseci. Do sada ja i moji roditelji nismo vidjeli djecu bez obzira na milijun molbi koje smo uputili prema Centru za socijalnu skrb i hrvatskom pravosuđu. Imam još puno toga za reći, no ovo je dovoljno da se čuje vapaj jednog tate i spozna kako smo rangirani u borbi za djecu kad je u pitanju naše pravosuđe. Smatram da se dječja prava se ne poštuju”, zaključio je svoje pismo gospodin Mladen.

Bake i djedovi su nezamjenjivi

Osim oba roditelja, za razvoj djeteta izuzetno su važne bake i djedovi. Istraživanja pokazuju kako je emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima najsnažnija emocionalna veza koju djeca razvijaju, nakon one prema roditeljima. Posebno je osjetljivo razdoblje u vrijeme adolescencije kada djeca s roditeljima često ne nalaze zajednički jezik te u obiteljskom okruženju dolazi do nerazumijevanja i sukoba. Tada djetetu boravak kod bake i djeda može poslužiti kao privremeni odmak od napetosti i “mjesto gdje ih se razumije”. Djeca prilikom zajedničkih aktivnosti s djedom i bakom dobivaju uvid u proces starenja i promjene koje se u toj životnoj dobi događaju, stoga takvim odnosom uče poštivati starije osobe. Djedovi i bake svojim primjerom pozitivnih vrijednosti, ideala i vjerovanja djeci prenose osnovne životne vrijednosti. Više o ulozi baka i djedova pročitajte ovdje.

Zakon jamči bakama i djedovima viđanje unuka

Poglavlje “Ostvarivanje osobnih odnosa djeteta sa srodnicima i drugim osobama” Obiteljskog zakona kaže u 120. članku: “Pravo na ostvarivanje osobnih odnosa imaju obostrano: dijete, braća, sestre, polubraća, polusestre te bake i djedovi.”

Osim toga, “roditelji i druge osobe koje stanuju s djetetom i skrbe se o djetetu dužne su djetetu omogućiti ostvarivanje osobnih odnosa sa srodnicima i drugim osobama koje imaju na to pravo te se suzdržavati od svakog ponašanja koje bi otežavalo ostvarivanje osobnih odnosa s djetetom.”

Pravo na osobne odnose može se ukinuti, kaže Zakon, samo u slučajevima kada su ti odnosi u suprotnosti s dobrobiti djeteta.

Što Obiteljski zakon definira kao osobne odnose?

121. članak kaže da se “osobni odnosi s djetetom mogu se ostvarivati izravno u kraćim ili duljim razdobljima u obliku susreta i druženja ili boravkom djeteta kod osobe koja ima pravo ostvarivati osobne odnose s djetetom”. Također, navodi Zakon, bake i djedovi imaju pravo djetetu slati darove, pisma, a mogu ga kontaktirati i sredstvima komunikacije.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.