Prati nas

Mozaik

Raj na Zemlji

5 razloga zašto biste trebali živjeti sa svekrvom i svekrom

Mnogim mladim parovima se kosa na glavi diže na sam spomen suživota s roditeljima. No, uz puno uvažavanja i razumijevanja, ovakav život ima i prednosti.

Objavljeno

|

Život sa svekrvom
ilustracija: S. Bura/mj

Kao što svaki novčić ima dvije strane, tako i život sa svekrvom i svekrom ili punicom i puncem imaja svoje prednosti i mane. U ovakvim životnim aranžmanima navikli smo isticati baš mane, a u potpunosti prešućujemo prednosti; kao da su one same po sebi razumljive.

Iako život sa suprugovim roditeljima danas već postaje stvar prošlosti i, neki će reći, patrijarhalnog poimanja svijeta, odlučili smo izdvojiti samo neke njegove prednosti.

1. Vaša djeca će zaista poznavati baku i djeda

Važno je da djeca upoznaju svoje bake i djedove, a to se najbolje postiže suživotom u istom domaćinstvu ili istoj kući. Druga djeca će bake i djedove vidjeti vikendima ili praznicima, a vaše dijete će uvijek na raspolaganju nekoga kome će biti centar svijeta.

Bake i djedovi mogu puno toga naučiti djecu; od ljubaznosti i strpljenja do drugih vrlina koje su u današnjem svijetu deficitarne. Kao rezultat toga, djeca će vjerojatnije odrasti kao empatični pojedinci koji znaju što znači bezuvjetno voljeti druge baš kao što njih vole njihovi djedovi i bake.

2. Možete dobiti stvarno puno pomoći oko odgoja djece

Prvi dani roditeljstva mogu biti zaista teški. Svi parovi prolaze kroz puno problema i strahova kada se dijete pojavi u njihovim životima. Imati svekrvu u blizini znači da možete dobiti pravi savjet i pomoć kako biste se bolje nosili s novom odgovornošću. Dakako, ako niste jedna od onih mladih majki koja dobije ospice čim svekrva otvori usta i ponudi savjet.

Čak i kada se osjećate postporođajno depresivno, svekrva vam može pomoći da lakše prebrodite te trenutke jer ona bolje razumije tu situaciju od vašeg supruga. Također, uvijek je korisno imati dodatni par ruku kada odgajate dijete, jer to nije lagan posao. Neki bi rekli da iziskuje “cijelo selo”.

3. Uvijek vam je na raspolaganju dadilja

Živjeti sa svekrvom i svekrom (ili punicom i puncem) pruža vam priliku za društveni život. Biste li radije ostavili svoje dijete s nekim koga jedva poznajete ili s vlastitim rodbinom? Zahvaljujući svekrvi, možete ostati vani do kasno u noć onih dana kada poželite izaći i opustiti se. Najbolji dio je što možete uživati bez da se razbolite od brige i razmišljanja je li dijete u sigurnim rukama. Pitate li i same svekrve, potvrdit će vam da su one bolji izbor od bilo koje dadilje.

4. Uvijek imate s kim podijeliti kućanske poslove

Nakon vjenčanja, posebno kada balansirate između majčinstva i profesionalnog rada, obavljanje kućanskih poslova zahtijeva puno truda. Imati druge odrasle osobe u blizini znači da svi mogu podijeliti teret kućanskih dužnosti. Na taj način, možete se opustiti i provoditi više vremena sa djetetom ili djecom.

Još jedna sjajna stvar u dijeljenju kućanskih poslova je ta da možete birati svoje omiljene poslove, a one koje ne volite – ostavite svekrvi i svekru. To može biti dobitna situacija za sve.

5. Lakše je podnijeti troškove života

Dijeljenje troškova kućanstva u uvjetima financijske krize i inflacije može biti pravi blagoslov. Uz to, ovakav životni aranžman dopušta vam i da uštedite više novca za školovanje djece ili za vlastiti stan u budućnosti.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.