Prati nas

Povjerljivo

Ukazuje na nepravdu

Brankica se buni, ali stiže pravda: Imam 50 godina staža, a uzimaju mi od mirovine

Umirovljenici koji su radili po pola stoljeća, poput naše čitateljice Brankice koja ima 50 godina staža, smatraju da su zavrijedili svoje visoke penzije i ljuti ih svaka obustava od mirovine. Gospođa Brankica je tako nezadovoljna jer joj mirovina podliježe obračunu prireza.

Objavljeno

|

Plaćaju li umirovljenici porez na dohodak i prirez?
ilustracija: S. Bura/mj

”Smeta mi nepravda!”, naslovila je svoje pismo upućeno našoj redakciji gospođa Brankica. Naravno da joj smeta, ta jedna je od rijetkih koja za sebe može ponosno reći da je radila ravno pola stoljeća. Za 50 godina rada, smatra, nikako nije zavrijedila da joj se i jedan euro obustavi od mirovine.

“Odradila sam punih pedeset godina radnog staža, a sva moja primanja su bila oporezovana te sam uredno plaćala velike doprinose. U životu sam radila dva posla, jedan je posao bio stalni, a drugi na Ugovor o djelu”, povjerila nam je gospođa Brankica.

Radila dadilji za plaću

Tada je napomenula da je od prvog dana kad se zaposlila svjesno i savjesno razmišljala o mirovini. To je značilo da je u razdoblju kad su djeca bila mala, radije otišla raditi kako bi prikupila što više staža, nego da ostane s njima kod kuće budući da nisu odmah dobili vrtić. Kako svjedoči, za prikupljanje staža neko je vrijeme radila samo dadilji za plaću.

“Još na početku svog radnog vijeka, dok sam s suprugom podizala dvoje naše djece, radila sam samo za radni staž – nismo mogli odmah dobiti vrtić pa je gotovo cijela moja plaća tada išla na privatno čuvanje djece. Nije mi ostalo gotovo baš ništa!”, prisjetila se i objasnila da ta činjenica samo još dodatno pojačava njezino nezadovoljstvo prisilnim davanjem iz mirovine.

Svoju mirovinu smatra pristojnom, jer ju je i zaradila, ali smatra da nakon pola stoljeća rada nije zavrijedila da iz mirovine plaća prirez.

Dobre vijesti – zbogom prirezu

Kao što znamo, mirovine podliježu obračunu, obustavi i uplati obveznih javnih davanja u skladu s propisima koji uređuju doprinose za obvezna osiguranja, te porez i prirez na dohodak. Porez i prirez obračunat na mirovinska primanja HZMO uplaćuje u državni proračun.

No, za gospođu Brankicu i sve umirovljenike koji moraju plaćati prirez, imamo dobre vijesti. Od sljedeće godine s novom poreznom reformom prirez se potpuno ukida.

Na ovaj način, kako kažu u Vladi, htjela se općinama i gradovima povećati njihova fiskalna autonomija te fiskalna decentralizacija. Ukidanjem zakonske mogućnosti da gradovi i općine od sljedeće godine ostvare prihode od prireza porezu na dohodak rezultirat će u povećanju neto dohotka stanovnika. Dakako, ako gradska vlast ne odluči kompenzirati gubitak prireza povećanim porezom na dohodak.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.