Prati nas

Vijesti

Ozbiljna su stranka

Nisu svi umirovljenici za prosvjede, dovoljno im je i 10 posto u četiri godine

Ocjenjuju da sudionici ovakvog načina političkog djelovanja zaobilaze institucije sustava i preskaču demokratski način provođenja zakona i utjecaja na održivost društva.

Objavljeno

|

Novi proračun najavljuje 13. mirovinu.
foto: Vlatka Koren

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), čini se, ne odobrava javne istupe političke platforme Umirovljenici zajedno, a ni Sindikata umirovljenika Hrvatske. Naime, obje organizacije već tjednima prijete prosvjedom umirovljenika, ako Vlada RH ne pristane na popis njihovih zahtjeva, među kojima je najvažnija točka značajan rast mirovina.

Umjesto toga, HSU se zalaže za povećanje mirovina od 10 posto u četverogodišnjem ciklusu u odnosu na plaće, a zahtjeve za jednokratnim dvoznamenkastim povećanjem mirovina smatra “pucnjem u prazno”, priopćeno je iz stranke.

Iz HSU-a ističu da provode odgovornu politiku u prvom redu prema umirovljenicima i osobama starije životne dobi i zato je predmet njihova interesa i gospodarska politika, porezna reforma, socijalna skrb i demografska obnova.

Nažalost, dodaju, posljednjih godina se suočavamo s nedostatkom kvalitetne radne snage i posežemo za mjerom korištenja stranih radnika. No dugoročno taj proces nema pozitivnih efekata, a osobito ne na punjenje mirovinskih fondova iz kojih se financiraju mirovine, napominju iz HSU-a.

Također ističu kako je “neshvatljivo ucjenjivanje i inzistiranje pojedinih interesnih skupina, na jednokratnoj mjeri povećanja mirovina u dvoznamenkastim iznosima”. Ocjenjuju da je riječ o politikantstvu, političkom avanturizmu i osobnim ambicijama.

Naglašavaju kako je primarni cilj HSU-a ispravljanje nepravdi u mirovinskom sustavu te se zalažu da se “usklađivanje mirovina i dodaci isplaćuju svim umirovljenicima u jednakom iznosu”.

“Naravno kako se i mi zalažemo za povećanje mirovina i to u odnosu na plaće! Ali za desetpostotno povećanje u četverogodišnjem ciklusu što znači kako bi za 4 godine mirovina bila na 50 posto, a u daljem periodu težimo da to bude 75 posto u odnosu na prosječnu plaću”, kažu iz HSU-a.

“Smatramo kako je to realno i provedivo, a sve je ostalo pucanj u prazno” i “iskorištavanje teške situacije pojedinih skupina umirovljenika koje bi politički liliputanci ili pojedinci bez skrupula najradije natjerali na paljenje kontejnera i guma te bacanje kamenja na policiju”, dodaje se u priopćenju. Ocjenjuju da sudionici ovakvog načina političkog djelovanja zaobilaze institucije sustava i preskaču demokratski način provođenja zakona i utjecaja na održivost društva.

“Moramo spomenuti još jedan način ulaženja u medijski prostor ovih bukača koji su opsjednuti javnim nastupima. Pri tome mislimo na u posljednje vrijeme učestalih pisanja pamfleta i šarlatanskih priopćenja od kojih se mi kao ozbiljna stranka moramo ograđivati, a bez ikakvih drugih atributa političkog rada”, naveo je u priopćenju glasnogovornik HSU-a Žarko Delač.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.