Prati nas

Aktivno starenje

Jeanne (79) je najstarija sinkronizirana plivačica u Europi i osvaja zlata

‘Moji mišići sada su bolji nego kad sam imala 20 godina’, kaže Jeanne koja će se iduće godine natjecati u kategoriji 80 plus.

Objavljeno

|

Najstarija sportašica na svijetu
Jeanne Ansley (foto. LEN TV)

Jeanne Ansley (79), iz Waltona, natjecala se na Swim England Artistic Swimming Combo kupu u Ponds Forgeu u Sheffieldu. Predstavljajući prošle nedjelje svoj plivački klub, nastupila je solo uz pjesmu I Raise You Up Josha Grobana i dobila ovacije sudaca. I zlato u dobnoj kategoriji od 70 do 79 godine, dakako.

Ova umirovljena stručnjakinja za odnose s medijima pliva i do dva sata dnevno te kaže: “Moji mišići trupa sada su bolji nego kad sam imala 20 godina. U vodi se osjećam kao doma.” Uz to, navodi, voli zabavljati publiku.

Jeanne se do svoje 18. godine natjecala u skokovima u vodu, a zatim je kasnih 1960-ih počela trenirati sinkronizirano plivanje. Godine 1972. je pobijedila na prvom međunarodnom natjecanju na kojem je sudjelovala i, osim 20-godišnje pauze zbog vođenja kluba vodenih sportova, od tada se bavi sinkroniziranim plivanjem.

“Ja sam najstarija sinkronizirana plivačica u Europi, a u nedjelju se prvi puta dogodilo da su suci ovacijama pozdravili neku natjecateljicu. Volim nastupati, a iako nisam brza kao prije, jednako sam jaka.”

Osim što svakodnevno pliva, Jeanne svakog vikenda i podučava plivanje. “Ne osjećam da imam toliko godina koliko imam, a baš zato što jesam stara, više me cijene. Sljedeće godine bit ću u kategoriji od 80 plus.”

Jeannein pokojni suprug Chris bio je vaterpolist, a njihov sin Gavin (47) više voli nogomet.
Gavin je poluprofesionalni igrač i pomaže u vođenju amaterskog nogometnog kluba Wakefield. Jeanne, koja je u životu svašta radila, a bila je i cirkuska artistica, dodala je: “Zahvaljujući sinkroniziranom plivanju sam obišla svijet i posvuda stekla prijatelje.”

Sinkronizirano plivanje je sport za sve uzraste, poručuju iz kluba Swim England iz Leedsa, a Jeanne publika naprosto obožava.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.