Prati nas

Vijesti

Novac

Kad će isplata EU pomoći umirovljenicima u Federaciji?

Distribucija novca neće ići preko udruga, već preko centara za socijalni rad, no umirovljenici se pitaju tko će ga dobiti i kakvi su kriteriji.

Objavljeno

|

Isplativost drugog mirovinskog stupa: Koliko treba štedeti za siguran umirovljenički život
foto: Markus Spiske/ Unsplash

Puno je nejasnoća kada je u pitanju raspodjela jednokratne pomoći najugroženijim kućanstvima u Federaciji BiH pogođenim inflacijom. Riječ je o novcu Europske unije koji bi se raspodijelio na način da bi 109.000 kućanstava dobilo 306 eura (600 KM) jednokratne pomoći.

Redakciji Faktora obratili su se umirovljenici s pitanjem je li istina da ako dva umirovljenika, muž i žena u kućanstvu imaju najniže mirovine 275 eura (538 KM), a recimo jedno od djece radi, pa makar imali samo 306 eura (600 KM), da je ovo kućanstvo neće dobiti pomoć.

“Vrlo je vjerojatno da neće, ali ako su dva umirovljenika s minimalnom mirovinom sama u kućanstvu, moći će je dobiti”, rekao je za Faktor Adnan Tatar, predsjedavajući Radne skupine.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Zeničko-dobojskog kantona, kaže da su kriteriji za dodjelu pomoći nejasni. “Drago nam je što distribucija pomoći neće ići preko udruga umirovljenika nego preko centara za socijalni rad. Kako će to učiniti, nije nam više jasno, samo se bojimo da će mnogim umirovljenicima uzeti novac u bescjenje jer će im trebati određena papirologija, a znate da svaki papir košta. Bojimo se, zato šutimo”, kaže Trakić i dodaje: “Trebalo je odmah razjasniti tko će dobiti jednokratnih 306 eura i koji kriteriji trebaju biti ispunjeni, kao i kada će početi realizacija.

“Kao radna skupina završili smo posao. Za realizaciju nećemo čekati kraj godine. Realizacija će krenuti ove godine. Zbog procedura s EU realno je bilo očekivati ​​da to ne može biti zbog troškova u zimi koja je iza nas. Tu je i potpisivanje velikog broja sporazuma i slično. Realizacija ovisi o EU i potpori koju će pružiti, odnosno nadzoru, tj. monitoringa, koji je jako bitan kako bi sve bilo što preciznije po kategorijama”, kazao je za Faktor Adnan Tatar, predsjedavajući Radne skupine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.