Prati nas

Vrt

Južnoafrička ljepotica

Kako zalijevati pelargonije ljeti i kako ih potaknuti na cvatnju

Neki izvori kažu da je ova robusna biljka osjetljiva na zadržavanje vode oko korijena preko noći te da režim večernjeg zalijevanja vodi ka truleži korijena.

Objavljeno

|

Kako uzgajati pelargonije?
ilustracija: S. Bura/mj

Malo što govori “ljeto” kao starinska bakina pelargonija, belagonija, điran ili muškatla; među vrtlarima poznata kao Pelargonium zonale. Nezaobilazna lončanica koja je proteklih desetljeća jednako krasila gornjogradske prozore kao i seoska dvorišta – popularna je i danas. Dapače, izbor sorti i varijeteta veći je no ikad; i kad su boje cvijeta u pitanju, i kad je prošaranost lista važna.

Ova došljakinja iz najjužnijih dijelova Afrike u Europu je doputovala još u 16. stoljeću pa nam lokalitet porijekla diktira i način na koji ćemo ju uzgajati. Prije svega, puno sunca i topline. A kada je o vodi riječ, tolerirat će svašta, ali potpunu sušu, baš kao ni natopljeni i blatnjavi supstrat – neće. Zato su dobri drenažni otvori na dnu posude uvjet o kojem se ne raspravlja kod uzgoja zdrave pelargonije.

Koliko često i kako zalijevati?

To što je pelargonija osjetljiva na suvišak vode ne znači da joj nije potrebno redovito zalijevanje, pogotovo za ljetnih vrućina. Ako je biljka u zatvorenom, najvjerojatnije će trebati zalijevanje dva do tri puta tjedno. No ako je smještena na otvorenom, ako je pri tome izložena suncu i vjetru, svakodnevno zalijevanje je nužnost. Osnovno pravilo kaže da se pelargonije zalijevaju kada se centimetar do dva centimetra površinskog sloja supstrata osuši.

Kao i kod drugih biljaka, najbolje vrijeme za zalijevanje je jutro kako bi se izbjegao stres, ali i kako bi se supstrat do navečer posušio, a biljka ušla u noćni režim bez “mokrih nogu”. Naime, neki izvori kažu da je ova robusna biljka ipak osjetljiva na zadržavanje vode oko korijena preko noći te da režim večernjeg zalijevanja vodi ka truleži korijena. Naše iskustvo kazuje da pelargonija sjajno tolerira i večernja zalijevanja, ako je posađena u kvalitetan supstrat s povoljnim vodno-zračnim režimom.

Zasušivanje susptrata pospješuje cvatnju

Zanimljivo, iako pelargonija voli razumno vlažan supstrat, zasušivanje supstrata u trajanju od jednog do dva dana može ubrzati i pospješiti cvatnju. Naime, biljka će u tom slučaju “pomisliti” da stižu žege sa smanjenom dostupnošću hranjiva i vode. Zato će energiju iz vegetativnog preusmjeriti u generativni rast kako bi što prije proizvela cvijet i sjeme koje je zalog opstanka, čak i u sušnim periodima. No, pripazite da ne ostavite korijenje potpuno suhim duže vrijeme da pelargonija ne bi počela odbacivati listove.

Za one koji žele znati više

Ime roda Pelargonium potječe od grčke riječi za rodu – pelargos. Naime, oblik njenog ploda podsjeća na rodin kljun. Biljka luči velike količine geraniola i drugih hlapljivih ulja ugodnih mirisa koji tjeraju insekte, pogotovo komarce i krpelje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.