Prati nas

Povjerljivo

Surova realnost

Ksenija (60) je dobila izračun mirovine: Kao da su mi pljunuli u lice!

Za prijevremenu mirovinu odlučila se jer nije mogla uskladiti posao i brigu o teško bolesnom suprugu. Mirovina će joj iznositi tek nešto više od trećine plaće. Očajna Ksenija ne zna od čega će živjeti.

Objavljeno

|

Kako tražiti izračun mirovine?
ilustracija: S. Bura/mj

Iako hrvatski radnici ne očekuju blagostanje u starosti, mnogi dožive pravi šok kada zatraže izračun mirovine. Taj komad papira pravi je sudar s realnošću koji pokazuje razmjere siromaštva s kojima će se suočiti nakon zadnjeg radnog dana. Prostor koji smo otvorili našim čitateljima za iznošenje posve osobnih iskustava pokazuje da se neki čak osjete posramljeno zbog mizernih iznosa, dok u drugima raste revolt.

Jedna od onih koji su ostali zatečeni iznosom koji će im država isplaćivati za život u mirovini jest i naša čitateljica Ksenija. Prve umirovljeničke dane će, kako objašnjava, iskusiti već u kolovozu.

“Imam 60 godina života i 34 godine staža. Imam troje djece, tako da ću i tu dobiti godinu i pola staža”, kaže svjesna činjenice da su deseci tisuća žena koje su se umirovile prije 2019. godine ostale bez tog prava. Umirovljeničke dane će, zna to već sada, posvetiti njezi bolesnog supruga.

“Spletom nesretnih okolnosti suprug je postao teški invalid. Postalo mi je nemoguće organizirati posao i brigu o njemu. Njegovi svakodnevni bolovi uzrokovali su i kod mene stres koji opet meni uzrokuje zdravstvene probleme. Zbog toga sam odlučila ići u prijevremenu mirovinu koja će mi iznositi sramotnih 380 eura”, kaže Ksenija.

O poniženju koje joj je ta spoznaja donijela, slikovito kaže: “Kad sam dobila izračun mirovine, osjećala sam se kao da mi je netko pljunuo u lice. Pa to je malo više od trećine moje plaće. Kako živjeti s tim?”

“Muž mi je također u mirovini, postao je invalid dok je bio umirovljenik. Prima i još 80 eura mjesečno za pomoć, ali to je sve malo za potrebe i lijekove, terapije i preglede. Prestrašno, ovo nije život nego puko preživljavanje” govori Ksenija prisjećajući se oca koji joj je govorio da će njoj biti bolje no što je njemu bilo. “A ispadne da je njegova mirovina bila veća od moje buduće”, zaključuje.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.