Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

‘Mala plaća danas, mala mirovina sutra. Uvedite red!’

‘Ako smo sa Slovenijom u kojoj je prosječna cijena sata rada 23 eura prije tri desetljeća krenuli sa sličnih startnih pozicija nije li logično očekivati da prosječna cijena sata rada i u Hrvatskoj bude ista ili slična kao što je u Sloveniji umjesto trenutnih, rekli bi i sramotno niskih 12 eura’, poručuju iz ove političke platforme.

Objavljeno

|

Zašto su penzije male?
ilustracija: mj/mojevrijeme

Platforma Umirovljenici zajedno komentirala je najavu Vlade da će sa početkom slijedeće godine ujednačiti plaće za sve zaposlenike u državnim i javnim službama. Iz Platforme poručuju da je to hvalevrijedan početak uvođenja reda u sustav vrednovanja satnice rada koja Hrvatsku sa prosječnih 12 eura za sat rada smješta među tri najlošije države u Europskoj uniji.

Jasno je, kažu, da niska cijena sata rada znači i malu plaću, a mala plaća danas već “sutra” generira i malu mirovinu odnosno život u siromaštvu.

Oglas

“Posljednjih godina svjedočimo rekordnom rastu plaća i mirovina, ali istovremeno i paradoksu po kojem na kraju svake godine imamo sve više onih kojima prijeti rizik siromaštva, posebno umirovljenika kojih sve veći broj usprkos rekordnim usklađenima i rastu mirovina pada ispod linije siromaštva. Platforma Umirovljenici zajedno smatra da Hrvatska treba prestati uzimati tzv. minimalnu plaću kao polaznu osnovicu za obračun plaća, a uvesti uprosječene cijene rada sata za svaku granu gospodarstva i pojedino radno mjesto poput niza nama po standardu ‘nedostižnih’ članica EU, piše u prioćenju.

Plaća kao socijalna pomoć?

“Hrvatska ne može graditi svoju budućnost na plaćama koje su za polovinu zaposlenika na razini socijalne pomoći u većini zapadnoeuropskih zemalja. Ako smo sa Slovenijom u kojoj je prosječna cijena sata rada 23 eura prije tri desetljeća krenuli sa sličnih startnih pozicija nije li logično očekivati da prosječna cijena sata rada i u Hrvatskoj bude ista ili slična kao što je u Sloveniji umjesto trenutnih, rekli bi i sramotno niskih 12 eura.”

“Bez ozbiljne politike plaća kroz određivanje cijene satnice rada Hrvatska će se ubrzo pretvoriti u masovno stjecište jeftine i uglavnom nekvalificirane radne snage iz siromašnih zemalja dalekog istoka sa svim problemima koji uz to neminovno dolaze. Niskom cijenom satnice rada sa nekvalificiranom radnom snagom nije moguće graditi ozbiljan gospodarski rast i razvoj Hrvatske, još manje privlačiti investicije i zapošljavati kvalificirane i visoko obrazovane ljude. Treba jasno kazati kako niska cijena rada u Hrvatskoj odgovara samo onima koji se uz ekstraprofit žele brzo obogatiti na tuđi račun.”

Veće plaće = veće mirovine

“Pokretač svakog gospodarstva je ‘potrošnja’ stoga svaka Vlada uz pametnu politiku plaća i mirovina mora razmišljati kako stvoriti što bolje okružje u kojem će stanovništvo trošiti što više ‘domaćih’ roba i usluga čime će u konačnici doprinijeti i povećanom punjenju proračuna. Rast proračuna po logici uvijek pokreče novi ciklus investicija, investicije pak pokreću otvaranje novih radni mjesta, a sve zajedno dovodi do novog rasta plaća i mirovina. Veće plaće i mirovine po logici dovode do novog rasta potrošnje odnosno zatvaranja jednog ‘ciklusa’ uz stvaranje temelja i uvjeta za početak novog razvojnog ciklusa.”

“Platforma Umirovljenici zajedno smatra kako ekonomska politika podrazumijeva i političke odluke kojima bi se cijene satnice rada u Hrvatskoj približile cijeni satnice rada u nama sličnim ili bliskim zemljama EU koje su navedeni problem već odavno sustavno riješile. Navedenim rješenjima bi se smanjile i trenutno rastuće isplate plaća ‘ispod stola’ što je zbog smanjenja uplata mirovinskih doprinosa zapravo neposredna šteta i za umirovljenike”, navode iz ove koalicije umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas