Prati nas

Vijesti

Klimatske promjene

Mazzocco Drvar: Sutra očekujemo vrlo olujan dan, krenut će od Primorja

Živimo u sve toplijoj klimi koja ima sve više elemenata koji donose ovako ekstremne vremenske uvjete, i vrućine i oluje. Imamo i veću temperaturu, koja je toplina i energija za ovakve sustave, a i sve više vlage u ovako toplom zraku, a ona je gorivo za ovakve sustave.

Objavljeno

|

Oluje i tornada u Hrvatskoj
ilustracija. S. Bura/mj

“Sutra možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan. Već danas će biti mjestimice nevremena. Jedno se sa zapada približava zagrebačkom području, tj. zapadnom dijelu Hrvatske. To je međutim nešto puno slabije i puno manje nego što je bilo ono što smo doživjeli prošli tjedan”, izjavila je u programu javne televizije Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

“Sutra (utorak) će biti dan u kojem sigurno valja pratiti prognozu i upozorenja te biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija. Bit će i jakog vjetra i lokalne tuče i svih drugih elemenata koji mogu doći s takvim nevremenom”, rekla je.

Tvrdi kako će već ujutro na udaru biti Primorje i sjeverni Jadran i dio srednjeg Jadrana, a zatim će se nepovoljno vrijeme širiti po ostatku Hrvatske. “Vidimo da su ekstremi postali sve češći i u vremenskoj i u prostornoj skali. Živimo u sve toplijoj klimi koja ima sve više elemenata koji donose ovako ekstremne vremenske uvjete, i vrućine i oluje. Imamo i veću temperaturu, koja je toplina i energija za ovakve sustave, a i sve više vlage u ovako toplom zraku, a ona je gorivo za ovakve sustave.”

Posljednjih osam godina bile su najtoplije otkad je mjerenja.  Takve pojave, smatra Mazzocco Drvar, trebale bi se nastaviti što ne znači nužno da će svaka iduća godina biti toplija od prethodne jer postoje godišnje varijacije.  “Međutim, trend je takav da će se globalno zatopljenje još nekoliko desetljeća nastaviti. Sve ovisi o tome koliko brzo počnemo provoditi određene mjere i koliko brzo one počnu pokazivati rezultate. Ono što sigurno znamo je da čak i kad prestanemo emitirati stakleničke plinove temperatura će nastaviti rasti”, kazala je.


.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.