Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

‘Minimalno 615 eura mirovine za 41 godinu staža’

Koalicija umirovljenika osudila je zahtjeve Hrvatske stranke umirovljenika za koju kažu da traži smanjenje mirovina za 20 posto.

Objavljeno

|

Umirovljenici zajedno traže povećanje mirovine kroz povećanje AVM-a.
foto: Sandro Bura

Sve su artikuliraniji zahtjevi i sve su zbijeniji redovi umirovljenika, poruka je to koju s netom održanog teambuildinga šalje politička platforma Umirovljenici zajedno. Kažu, njihovi zahtjevi visoko su kompatibilni i sa zahtjevima najvećih umirovljeničkih udruga; Sindikatom umirovljenika Hrvatske i Maticom umirovljenika Hrvatske.

Između ostalog, koalicija koja okuplja SU, BUZ, DSU i još pet manjih stranaka, zahtjeva da se mirovine povećaju na način da najmanja mirovina bude 615 EUR – za 41 godinu staža i 60 do 65 godina života. To bi se ostvarilo kroz novu aktualnu vrijednost mirovine od najmanje 15 eura, umjesto važećih 10,86 eura.

Uz prethodno navedeno, nastavlja se i borba za ukidanjem doživotne penalizacije, a sve zajedno će zahtijevati povećanje udjela mirovina u BDP-u sa sadašnjih 10,2 posto na 12,5 posto, poručuju Umirovljenici zajedno.

O Hrvatskoj stranci umirovljenika: Sramotno!

Komentirali su i prijedlog donedavno parlamentarne Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) da se mirovine povećaju za 10 posto u slijedeće četiri godine. Umirovljenici zajedno poručuju da je taj prijedlog “sramotan i zaprepašćujući” jer je, kažu, “taj prijedlog istovjetan prijedlogu za smanjenje mirovna za najmanje 15 – 20 posto”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.