Prati nas

Povjerljivo

Krivi mirovinsko

Mira (64) je zbog jednog dana ostala bez majčinskog dodatka za troje djece

Gospođa Mira povjerila nam je sva očajna kakvu nepravdu proživljava i s njom se suočava svaki dan već četiri i pol godine. Zbog jednog dana razlike, kada je zbog neznanja krivo upisala datum koji označava njezin odlazak u mirovinu, izgubila je pravo na priznavanje šest mjeseci dodanog staža za svako rođeno dijete. A ima troje djece!

Objavljeno

|

Kako sam ostala bez majčinskog dodatka zbog samo jednog dana?
ilustracija: S. Bura/mj

Ovih se dana u javnosti naveliko raspravlja o zahtjevima Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske da se dokine nepravda nanesena ženama koje su se umirovile prije 1. siječnja 2019. godine. Naime, one koje su u mirovinu otišle nakon tog datuma, ostvaruju pravo na šest mjeseci dodanog staža za svako rođeno ili posvojeno dijete, a sve one koje su se umirovile prije toga, nemaju to pravo, (osim ako ne steknu uvjete za ponovni izračun mirovine u slučaju da su otad radile još godinu dana).

Uvijek može apsurdnije od apsurdnog: naša čitateljica objašnjava da je svoje pravo na dodatni staž – a s obzirom da je rodila troje djece, dobila bi još lijepih i na računu korisnih godinu i pol – izgubila zbog pogrešno upisanog datuma na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Riječ je o jednom danu razlike!

Zakinuta zbog jednog pogrešno upisanog dana

“Dugogodišnja sam umirovljenica. U mirovinu sam otišla s navršenih 60 godina života, kad sam imala 41 godinu radnog staža. Rodila sam troje djece, ali mi nije priznato onih šest mjeseci staža po djetetu koje sada dobiva svaka žena. Zašto? Zato što sam u mirovinu otišla s 31. 12. 2018., a pravo se ostvaruje od 01. 01. 2019. Eto, zbog tog jednog dana izgubila sam to pravo”, požalila nam se umirovljenica Mira.

“Vjerojatno nisam jedina. To je igra svih igara. Logično mi je je bilo da se u mirovinu ide sa zadnjim danom u godini, ali si u mirovini od 1. siječnja! Da, ja sam pogrešno ispunila zahtjev, ali sam računala na zdravi razum čovjeka koji će rješavati moju mirovinu. Pitam se, što li je radio i kako je razmišljao referent u mirovinskom?! Zašto me nije pozvao i ispravio taj jedan dan? Trebao je”, objašnjava nesretan splet okolnosti ova očajna umirovljena majka.

“Vjerovala sam da će me referent kontaktirati”

Vjerovala je, objašnjava, da će ju netko kontaktirati, da će po savjesti učiniti ono što je za nju najbolje. Smatra da im je to posao, mislila da tamo rade odgovorno, da pomažu ljudima.

“Na svu tu nepravdu, spominjem i to, da je za izračun prije uvijek bilo da se gleda 10 najboljih godina, sada i to njima ostaje. Inflacije i denominacije su nam sve pojele. Mi s najviše staža na kraju imamo najmanje mirovine, i još su mi evo uzeli tu povlasticu na djecu, samo zbog tog jednog jedinog dana. To je nepravda koju treba ispraviti! Sve žene koje smo rodile trebamo dobiti isto, bez obzira s kojim datumom smo otišle u mirovinu. Moja djeca sada rade i uplaćuju za mirovine. Zaista je pametnjaković tko je smislio da ova odluka vrijedi od 1. siječnja, bez obzira koje godine. Može li nas još išta iznenaditi? Nadajmo se ispravku!”, očajni je vapaj još jedne umirovljene majke kojoj je obezvrijeđena logika.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.