Prati nas

Povjerljivo

Treba umjeti preživjeti

‘Moj otac ima 150 eura mirovine, toliko bi dobio bez dana staža’

Gospođa Biba svaki dan odlazi bolesnom ocu – živi sam, onemoćao je, treba pomoć gotovo 24 sata dnevno. Samo mu je ona može pružiti, jer od njegovih 150 eura mirovine valja najprije platiti režije. Gospođu Bibu tako nema tko zamijeniti, jer u obitelji nemaju za starački dom niti za, barem na nekoliko sati dnevno, njegovateljicu.

Objavljeno

|

Kolike su poljoprivredne mirovine?
ilustracija: S. Bura/mj

Njezin otac, piše nam gospođa Biba, živi skromno. Ta kako i ne bi živio skromno, kad mu mirovina iznosi 150 eura, a režije mu iznose oko 80 eura. Da bi joj otac preživio, gospođa Biba svaki mu dan kuha, kad se financije udruže lakše je izgurati mjesec.

Tek zadnjih godinu i pol 88-godišnji umirovljenik je dobio pravo na novčanu pomoć za njegu pa mu sjeda još ciglih 79 eura. Doda još koji euro, pa pokrije režije i sada mu za život ostane nevjerojatnih 145 eura. Kad čovjek ne bi trebao lijekove, benzin za kosilicu, kad ne bi imao izdatke za nužne kućne popravke, bilo bi dostatno za nešto skromno pojesti. Ovako, razvuci-rastegni.

Nepravda boli

Gospođa Biba objasnila nam je i kako je njezin otac završio s tako malom mirovinom: ”Otac je išao u prijevremenu poljoprivrednu mirovinu. Mukotrpnim radom na poljoprivrednom imanju ostvario je 20 godina staža. Ono što mene tu boli, je nepravda. Dobio je mirovinu gotovo kao i oni koji nikad nisu radili”, požalila se.

Nacionalna naknada za sve koji nemaju niti 15 godina radnog staža, dakle možda nisu radili niti jedan jedini dan, trenutno iznosi 120 eura, no od siječnja 2024. godine, iznosit će 150 eura. Izborna je godina, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike već je pokrenulo postupak izmjena i dopuna Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe tako da je za očekivati usvajanje prijedloga.

Svaki dan ista pitanja

Bilo bi to, dakle, jednako iznosu koji na računu svaki mjesec, već više od dva desetljeća, vidi umirovljeni 88-godišnjak iz naše priče. Hoće li se i za njega netko zauzeti? Hoće li doživjeti povećanje? Ili će dobivati mirovinu jednaku mirovinama onih koji nikad nisu radili? To se svaki dan pita i gospođa Biba, ali bez imalo nade.

”Eto primjera da je u ovoj državi bolje ne raditi. Tako se čini, jer nema tu pravde. Moj otac više ništa ne može sam, treba brigu 24 sata. Srećom je moja kuća do njegove, pa mogu brinuti za njega. Kuham za njega, koliko god stignem k njemu otrčim i počistim, operem. Sve pokosim. Recite sad vi meni, kako, unatoč najskromnijem životu, preživjeti u ovim godinama sa ovim primanjima? Što ima tužnije od ovog”, pita se naša čitateljica Biba.

Dakako, takozvana nacionalna mirovina (pravim imenom “nacionalna naknada za starije osobe”) nije ništa drugo do osnovna socijalna pomoć koju primaju mahom najsiromašnije žene koje žive u samačkim domaćinstvima. Nepravedno je reći da cijeli život nisu radile, jer su, uglavnom, radile na poljoprivredi no iz tko zna kojih razloga nisu plaćale simbolične doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Nacionalna naknada ili nacionalna mirovina je nužna mjera svake socijalne države, no stavljena u razmjer s radničkim mirovinama jasno pokazuje koliko su te mirovine mizerne i neadekvatne za život.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.