Prati nas

Povjerljivo

Mona (57): Kako sam se spasila od najgorih simptoma menopauze

Kako bi pomogla ženama koje su za Mojevrijeme.hr ispričale da prolaze kroz teško razdoblje menopauze – jer trpe neželjene pojave poput navala vrućine, nesanice, depresivnih stanja i bolova u zglobovima – čitateljica Mona svjedoči kako se ona spasila od najgorih simptoma.

Objavljeno

|

Kako preživjeti menopauzu?
ilustracija: S. Bura/mj

Medicinska sestra Mona odgovorno se s menopauzom ukoštac uhvatila još prije 11 godina. Tražila je rješenje za svoja teška stanja, dok ga nije sama pronašla. Nije ju to posve lišilo simptoma, ali joj se stanje popravilo iznad očekivanja.

“Drage moje, znam kako se osjećate i zato vam želim u što kraćim crtama opisati svoje stanje i što mi pomaže. Bogu dragom hvala, sada sam naučila kako se dobro nositi s valunzima i drugim neugodnostima. Danas imam 57 godina, a sve je počelo u mojoj 46 godini. Bila sam šokirana što sam već u stanju menopauze s teškim simptomima pa sam na raznim mjestima tražila pomoć, i kod ginekologa, liječnika, i u ljekarnama.”

“Zbog mioma nisam smjele uzimati hormonalnu nadomjesnu terapiju jer bi mi takve tablete ugrozile zdravlje. Sada smatram da je i bolje da ih nisam pila jer i hormoni su priča za sebe. U početku mi ništa nije pomoglo, imala sam nesanicu, jako sam se znojila, bila sam nervozna i da ne nabrajam dalje”, povjerila nam je.

Navike koje su joj pomogle

A onda je rekla “dosta” lošim navikama. “Otkako sam iz svog jelovnika potpuno izbacila slatko, kofein, kupovne sokove i tjesteninu, bolje mi je. Umjesto toga, jedem što više povrća, svježu salatu i drugu sirovu hranu. To mi je pomoglo da skinem dosta kilograma i samim time se puno bolje osjećam i što je najvažnije, puno se manje znojim”, otkrila je tajnu uspjeha osobito u borbi s valunzima, koji su joj bili noćna mora.

Njezini bližnji sada, piše nam, više ni ne primjećuju njezina teška stanja, kao što je to prije bio slučaj. “I da primijete, ništa mi to ne pomaže, uvjerila sam se da plakanje i kukanje ništa ne pomaže”, napominje.

Meditacija kroz molitvu

No, nešto joj ipak, otkriva, pomaže u psihičkoj stabilnosti koju oscilirajući hormoni stalno nastoje poremetiti. Pomaže joj to, ističe, i da smogne snage ustrajati u dobrim navikama, osobito prilagođenoj prehrani koja odgovara njezinom organizmu u ovom stanju. O tome kaže: “Vjernica sam i molim se Bogu i molitva mi stvarno pomaže. Bogu tako u ruke predajem i ovo svoje stanje, to me čini jačom”” piše nam čitateljica Mona.

Želja joj je, piše nadalje, da njezino svjedočanstvo berem jednoj ženi bude od pomoći. “Drage moje, zaista nije teško osjećati se jadnom u tom našem stanju, ali moja je poruka vama da uzmete stvari u svoje ruke, može se. Ne padajte u očaj i depresiju, uvedite nove navike i osvijestite da je to stanje prolazno, pa ćete ga lakše prihvatiti i prebroditi. I, uzdajte se u Boga jer će vam i molitva pomoći”, napisala je gospođa Mona i poželjela svako dobro našim čitateljicama koje se bore s neugodnom menopauzom.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.