Prati nas

Vrt

Od viška glava boli

Najčešću grešku pri uzgoju lončanica lako je izbjeći

U želji da svojoj omiljenoj lončanici pruže najbolje uvjete za rast, mnogi su vrtlari amateri previše darežljivi kada je riječ o veličini lonca i količini supstrata. To pak vodi u propast i razočaranje.

Objavljeno

|

Koja je prava veličina lonca za lončanice?
ilustracija: S. Bura/mj

Lončanice valja presađivati svake ili svake dvije godine kako bi im se omogućilo više prostora za razvoj korijena i zamijenio stari iscrpljeni supstrat. No u ovom postupku važno je odabrati posudu prave veličine. I pri tome se vodimo načelom da je bolje tijesan lonac, nego preveliki. U nekim situacijama doslovno, jer biljke poput afričke ljubičice zdravo rastu i cvatu samo ako im je tijesno.

Korištenje velike posude za malu biljku ne vodi nužno dovodi do problema, ali problemi nastaju kada biljka ne raste pretjerano snažno (možda zbog svog prirodnog ciklusa), a posebno kada se lončanica pretjerano zalije.

Simptomi prevelikog lonca

U razdoblju nakon presađivanja, biljka će vjerojatno izgledati dobro. Međutim, nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, mogu se početi pojavljivati znakovi da biljka nije sretna. Obratite pozornost na žutilo lišća, sušenje i smeđenje lišća, opadanje lišća, venuće, usporavanje rasta, vlažan i razmočen supstrat na površini posude.

Ovi znakovi mogu ukazivati na probleme s vodom, hranjivim tvarima ili općenito neodgovarajućim uvjetima za biljku. Razlog zbog kojeg biljka pokazuje znakove stresa je taj što velika količina novog supstrata predugo zadržava vlagu pa korijen nije u odgovarajućim vodno-zračnim uvjetima. Zbog toga ne može obavljati funkciju apsorpcije hranjiva. Umjesto da raste i prožme novi supstrat, on jednostavno propada, guši se ili stagnira.

Iako će se supstrat prirodno osušiti putem isparavanja, to je presporo, a što je više supstrata to će sušenje dulje trajati. Dapače, kako korijen odumire i gubi svoju funkciju, niti on neće crpiti vodu iz supstrata i tako ga sušiti. Finiji supstrati koji zadržavaju više vode posebno su opasni u prevelikim loncima.

Kako odabrati pravu veličinu lonca?

Idealno je izbjegavati pretjerano presađivanje u prvom redu. Nemojte biti previše darežljivi. Držite se pravila da presađujete samo u malo veću posudu, a ne odmah u značajno veću. To obično znači da valja odabrati posudu koja je šira za 2,5-5 cm u promjeru od prethodne i ne puno dublju. Broj na dnu lonca označava njegov promjer. Dakle, ako vam je biljka rasla u lončiću broj 11, presadite je u lonac broj 13 ili 14.

Što ako ste već pogriješili?

Neka biljka ostane u velikoj posudi, ali zalijevajte je izuzetno pažljivo, samo kada primijetite da se supstrat osušio. To je posebno važno u prvih nekoliko tjedana nakon presađivanja. Razmotrite folijarnu prihranu (primjena tekućeg gnojiva izravno na lišće) kako biste potaknuli rast bez prekomjernog zalijevanja.

Što ako je biljka već počela propadati?

Pažljivo izvadite biljku iz velike posude i dopustite da se labavi supstrat odvoji (dobra ideja je to raditi iznad novina). Presadite je u posudu koja je samo malo veća od unutarnje korijenove bale. Kompaktna korijenova bala bi trebala odgovarati veličini prethodne posude. Zalijevajte umjereno sve dok se ne pojave znakovi oporavka biljke.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.