Prati nas

Vijesti

Standard

Njemica pisala premijeru, želi mirovinu od 1.300 eura: Dosta je nepravde!

Ova 82-godišnja umirovljenica nije udana i nema djece pa ne prima ni mirovinu od srodnika. Živi u socijalnim stanovima u Würzburgu. Ne želi jednostavno prihvatiti svoju mjesečnu mirovinu.

Objavljeno

|

Kolike su njemačke penzije?
ilustracija: S. Bura/mj

Žena iz Würzburga radila je 33 godine u Njemačkoj. Njena mirovina je tolika da žena živi na rubu siromaštva. Očajna zbog situacije u kojoj se nalazi pisala je bavarskom premijeru Markusu Söderu.

“Bila sam školovana trgovkinja na malo”, rekla je umirovljenica. Radila je kao dispečerica u centralnoj nabavi jedne trgovine mješovitom robom. “U prošlosti je ženama bilo teško tražiti istu plaću kao muškarcima”, objašnjava 82-godišnjakinja. To sada ima utjecaja na njezinu mirovinu, javlja Fenix magazin.

svoju nisku mirovinu smatra nepravednom. “U starosti imate troškove koje kada ste mladi nemate. Na primjer, trebate imati pomoć u stanu. Ne mogu se više kretati kako želim”, kaže. Osim toga, zbog bolesti je u 50. godini postala nesposobna za rad i puno je boravila u bolnici.

Oglas

Ova 82-godišnja umirovljenica nije udana i nema djece pa ne prima ni mirovinu od srodnika. Živi u socijalnim stanovima u Würzburgu. Ne želi jednostavno prihvatiti svoju mjesečnu mirovinu.

U pismu koje je napisala Söderu zatražila je osnovnu starosnu mirovinu od najmanje 1.300 eura. Rekla je njemačkim medijima kako je dobila odgovor od Ministarstva za obitelj, rad i socijalna pitanja u kojemu je navedeno između ostalog kako umirovljenici koji nemaju dovoljno novca da mogu ostvariti različite vidove pomoći, poput naknade za stanovanje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.