Prati nas

Vijesti

Usklađivanje

Rastu mirovine, stiže pozamašno redovno usklađivanje

Važeća formula usklađivanja, uz rezervu šestomjesečnog odgođenog učinka i dvomjesečne odgode isplate, u okolnostima alterniranja veličina stopa rasta, odgovara umirovljenicima, poručuju iz HSU-a.

Objavljeno

|

Novi uvjeti za nacionalnu mirovinu.
foto: PhotoMIX-Companiy/Unsplash

Još nisu objavljeni službeni podaci za prosječnu mjesečnu bruto plaću u lipnju, no ekonomski stručnjaci Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) izradili su privremeni izračun.

Analizirajući porast potrošačkih cijena, prema priopćenjima Državnog zavoda za statistiku, iz HSU-a navode kako su cijene u prvih šest mjeseci ove godine za 3,03 posto veće nego u prethodnom polugodištu. Navode i kako su prosječne mjesečne bruto plaće u prethodnom polugodištu bile 10.525 kuna, dok su u prvih šest mjeseci ove godine 11.625,7 kuna.

Odnosno, plaće su veće za 10,46 posto nego u prethodnom polugodištu, uz pretpostavku prosječne bruto plaće u lipnju od 1.572 eura. Prema tome, Zato ekonomski stručnjaci HSU-a smatraju da bi stopa usklađenja mirovina prema takvim dosadašnjim podacima iznosila 8,23 posto.

“Važeća formula usklađivanja, uz rezervu šestomjesečnog odgođenog učinka i dvomjesečne odgode isplate, u okolnostima alterniranja veličina stopa rasta, odgovara umirovljenicima. Manje, dakako, što nam je prošlost pokazala u statističkoj teoriji, ali je to propustila učiniti u praksi, nego da se veže isključivo uz plaću kakav je i bio slučaj, tada u neto inačici, od ožujka 2004. do  prosinca 2005.”, zaključili su iz HSU-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.