Prati nas

Ljubav

Ima li pomoći?

‘Sa 65 godina ne mogu se više skinuti pred muškarcem’

Neki o spolnosti u šezdesetima više i ne razmišljaju, drugi su opet aktivniji nego ikad. No, mnogo je i onih koji intimne odnose smatraju važnim dijelom života, ali se suočavaju s brojnim problemima. Poznata terapeutkinja prvi korak ka uspjehu vidi u vraćanju samopouzdanja. Čini se banalno, ali bez toga – ne ide.

Objavljeno

|

Spolni odnosi nakon mastektomije
ilustracija: S. Bura/mj

Njezino seksualno samopouzdanje, piše 65-godišnja čitateljica The Guardiana, potpuno je nestalo kao rezultat starenja tijela, razvoda i mastektomije. Na pitanje postoji li neki način da riješi ovaj problem, odgovorila joj je Pamela Stephenson Connolly, poznata američka terapeutkinja koja se specijalizirala za liječenje seksualnih poremećaja.

Kako je objasnila 65-godišnjakinja, veoma dugo nije bila seksualno aktivna. Najprije se u srednjim pedesetima borila sa zloćudnom bolesti, zatim joj se dogodio razvod, a potom više nikako nije mogla pronaći osobu koja bi joj bila zanimljiva – možda i zbog podsvjesnog straha.

“S 54 godine morala sam na mastektomiju, ali se nisam odlučila za operaciju rekonstrukcije dojke. U mladosti sam imala puno samopouzdanja kad je seks bio u pitanju, ali uslijed starenja mog tijela i sada ovog nedostatka, ne mogu zamisliti da se skinem pred muškarcem. Prijatelji i obitelj ne mogu vjerovati da sam još uvijek sama, i iako se inače osjećam samouvjerenom osobom, jednostavno ne mogu prijeći preko ovog problema”, opisala je svoje frustracije.

Odgovor terapeutkinje

Na pitanja koja je muče, terapeutkinja joj je odgovorila: “Moj je savjet da prije svega date sve od sebe da pronađete put povratka ka prihvaćanju sebe takve kakva jeste, to je jako važno. To možete ostvariti na mnogo načina – postoje razni programi samopomoći, pronađite neki koji će vas voditi putem prihvaćanja svog tijela. Podršku možete tražiti na interneta ili uživo, ili putem knjiga i brojnih podcasta na tu temu.”

Iscijelite osjećaj da niste voljeni

“Ne dajte se zbuniti, postoji doista mnogo resursa, kao i mnogo iscjelitelja svih vrsta. Vi potražite i slijedite ono što vam se čini ispravnim i s čim osjećate da ste na dobrom putu – važno je početi i klupko će se početi odmotavati. Istovremeno se uključite u razne aktivnosti u vašoj zajednici, možda neku udrugu umirovljenika, gdje ćete upoznati nove ljude i s njima razgovarati, zabaviti se i dijeliti zajedničke interese.”

“Prava intimnost je moguća i nakon svih izazova s kojima ste se suočili. Zapravo, vrlo je vjerojatna uz uvjet da iscijelite osjećaj da niste voljeni! Samopouzdanje privlači druge, i s vremenom ćete ga vratiti u svoj život – ako se tako odlučite. Radite na tome i počnite danas!”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.