Prati nas

Vijesti

Alarmantno

Srušeni su toplinski rekordi diljem svijeta, koliko vremena još imamo?

To je toliko izvan okvira onoga što smo ranije mjerili da je uopće teško zamisliti, kažu znanstvenici.

Objavljeno

|

Je li klimatsko zatopljenje stvarno?
ilustracija: S. Bura/mj

Iza nas su najtopliji dani u modernoj povijesti Zemlje, kažu znanstvenici šokirani podacima koji su u meteorološke centre pristizali od ponedjeljka do srijede. Prognostičari su upozorili da bi Zemlja mogla ući u višegodišnje razdoblje iznimno visokih temperatura.

Uzrok su im staklenički plinovi koji zadržavaju toplinu, a koji, uglavnom, nastaju spaljivanjem fosilnih goriva; nafte, plina i ugljena; i povratkom El Niña, cikličkog vremenskog uzorka.

Planet je upravo doživio najtopliji lipanj ikada zabilježen sa smrtonosnim toplinskim valovima koji su pržili Teksas, Meksiko i Indiju. Na obalama Antarktika razine leda rekordno su niske. Sjeverni Atlantik bio je nevjerojatno vruć, a površinske temperature mora u svibnju su obarale rekorde.

Meksički Hermosillo samo je jedan od brojnih gradova koji je poklopila nezabilježena vrućina. “Čak i pod suncobranom, imao sam osjećaj da će mi oči izletjeti iz glave”, opisao je jedan student izlazak na 49 Celzijevih stupnjeva

Nagli skok temperatura uznemirio je čak i one znanstvenike koji su pratili klimatske promjene. “To je toliko izvan okvira onoga što smo ranije mjerili da je uopće teško zamisliti”, rekao je Brian McNoldy, viši znanstveni znanstvenik na Sveučilištu Miami. “Ne čini se stvarnim.” (nyt)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.