Prati nas

Vijesti

Napredne ideje

‘Staž od osnovne škole, ponavljačima beneficirani’

Četiri do pet godina dodatnog radnog staža umirovljenicima bi puno značilo. U punu starosnu mirovinu ide tek 17 posto Hrvata.

Objavljeno

|

Godine studiranja priznati u staž
foto: Linus Schütz/Pixabay

Studentsko doba za mnoge je najljepše razdoblje života, a uskoro bi moglo postati još i bolje. Umirovljenici predlažu da se redovnim studentima svaka godina na fakultetu upiše u radnu knjižicu. Na prvi posao došli bi tako s radnim iskustvom, pomalo posprdno u svom prilogu navodi RTL.

“Svaka ideja koja ide u benefit studentima naravno da ću biti za nju. Mislim nisam dovoljno informirana da dam neki bolji odgovor, ali da, može. Zašto ne”, kaže studentica Buga. Da bi ovako nešto bilo dobro za njih misli i student Leo.

A bilo bi dobro i za društvo, objašnjavaju u platformi Umirovljenici zajedno. Dva su glavna motiva prijedloga. Milivoj Špika iz platforme “Umirovljenici zajedno” ističe da nam u socijalnom smislu trebaju mladi i obrazovani ljudi. “Treba ih zadržati u Hrvatskoj, jedan od načina je da se kašnjenje izlaska na tržište rada nadoknadi priznavanjem godina redovitog studiranja. A ova demografska je da bi na neki način motivirali mlade ljude da ostanu u Hrvatskoj”, dodaje.

Nije ideja pala iz vedrog neba, neku vrstu staža za vrijeme studiranja imaju Slovenija, Španjolska i druge europske zemlje. “Poljaci čak za studij od 5 godina priznaju osam godina radnog staža. Imamo Belgijance i neke druge države koji omogućavaju da se dokupi taj radni staž i da to čak uđe u osnovicu za mirovinu”, zaključuje Špika.

Jasno je zašto su u Hrvatskoj želi povećati broj onih koji u mirovinu idu s punim radnim stažem. Četiri do pet godina dodatnog radnog staža umirovljenicima bi puno značilo. U punu starosnu mirovinu ide tek 17 posto Hrvata. Prosječno radimo 33 godine, dok je prosjek EU 36. S dodatnim radnim stažem penzije bi narasle pa bi se moglo bolje i živjeti.

Mara u prijevremenu mirovinu je otišla s 50 godina starosti i 30 godina radnog staža. “Slaba je mirovina, tek sad. Imala sam 2.700 kn, a sad je 400 eura. Jer sam išla na muževu, da nisam imala bi 1.900 kn”, kaže za RTL. Deset posto penzije više značilo bi puno i umirovljeniku Branku. Svaka euro umirovljenicima u Hrvatskoj dobro bi dobro došla, ali gospodin Miro iz Švicarske misli da je prijedlog nerealan. “Švicarska čisto ima jedan fini, organizirani i dobro izbalansirani sistem socijalnih davanja i socijalnih primanja. Koliko ste radili u Švicarskoj, tolika je i mirovina”, priča za RTL.

Prijedlog vjerojatno nema svjetlu budućnost. “Meni se to čini kao briljantna ideja, možda bi trebali krenuti s srednjom školom, možda i osnovnom. Ponavljaci trebaju dobiti beneficirani staž”, sarkastično prijedlog komentira profesor radnog prava Viktor Gotovac. “To je besmislica zato što bi netko za taj staž platiti neki novac. Nisam siguran da država ima taj novac. Mirovine nisu nagrada. To je pravo koje proizlazi iz uplata doprinosa.” Jedan od prijedloga je da se u radnu knjižicu upišu i studentski poslovi, a to je po mnogima bolje rješenje, zaključuje RTL.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.