Prati nas

Povjerljivo

Uvrijeđen i žalostan

Udovac Darko: ‘Uvrijeđen sam koliko mi svaki mjesec uzmu od obiteljske mirovine’

Gospodin Darko jedan je od mnogobrojnih revoltiranih umirovljenika u Lijepoj Našoj, koji je krajnje razočaran rješenjem koje je dobio nakon što je, kao udovac, podnio zahtjev za ostvarenje dijela obiteljske umirovine.

Objavljeno

|

Umirovljenici dobivaju samo dijo mirovine pokojnog partnera i to do propisane visine ukupnih mjesečnih primanja. Pitaju se, gdje završava ostatak novca?
ilustracija: S. Bura/mj

Naš čitatelj, umirovljeni udovac Darko, napisao nam je pismo jer, kako kaže, želi glasno podići svoj glas protiv onoga što smatra sramotnim ograničenjem iznosa dijela obiteljske mirovine.

‘Neprihvatljivo je ograničiti primanja koja po supružniku imaju pravo ostvariti udovac odnosno udovica nakon smrti svog bračnog partnera’, upozorava još jedan naš razočarani čitatelj koji nije očekivao da će nešto za što je njegova supruga mukotrpno radila preko četiri desetljeća, samo nestati.

Zašto je to nestalo? Jer su donosioci zakona koji je na snazi od prvog dana ove godine propisali da ukupna primanja udovice ili udovca ne smiju prelaziti 824, 47 eura. Sada je ta brojka, sa svim usklađivanjima mirovina, povećana na vrijednost od 868,80 eura, i svaki euro iznad toga označio bi – prema zakonu – da umirovljenik ima previsoka primanja. Zato mu se može isplatiti samo dio od pripadajućeg dijela mirovine supružnika – dio koji dostiže propisanu brojku, a ne cijeli postotak od 27 posto.

Sa 108 eura srezano na 60,60 eura

Evo kako to izgleda na primjeru našeg nezadovoljnog umirovljenika Darka. “Po stupanju na snagu Zakona o ostvarivanju prava na dio obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, podnio sam zahtjev, ispunio uvjete i ostvario pravo na iznos od 108 eura. Međutim, zbog ovog sramotnog i nepravednog limita, izračunali su mi i riješili da mogu dobiti samo 60,60 eura. Da mi možda ne bi bila prevelika primanja? Mene to zbilja jako žalosti i vrijeđa”, napisao je naš čitatelj.

Žalosti ga i vrijeđa tim više što su se i on i supruga naradili na odgovornim radnim mjestima.

“Moja pokojna supruga i ja bili smo prosvjetni radnici i čitav svoj radni vijek proveli smo u školi. Oboje smo otišli u punu starosnu mirovinu, ja čak sa 44 godine radnoga staža, od kojih sam posljednjih 15 godina bio na funkciji ravnatelja škole. Zar me ovako treba kazniti, ovakvim ograničenjem prava na mirovinu?” proziva odgovorne gospodin Darko u nadi da će barem ukazati na nepravdu te pridonijeti boljem i pravednijem rješenju u, nadaju se svi umirovljenici, nekoj skorijoj budućnosti.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.