Prati nas

Vrt

Opet u modi

Veliki povratak cinija – svi su ludi za skromnim bakinim cvijećem

Posve nepretenciozne i skromne, cinije su ponovno zaludjele vrtlarski svijet. Uz pomoć njih možete kreirati dojam rascvale lipanjske livade, ali svoje mjesto pronalaze i u promišljenim i elegantnim vrtovima.

Objavljeno

|

Kako uzgajati cinije
ilustracija: S. Bura/mj

I vrtlari-amateri i profesionalci iz botaničkih vrtova, ali i žurnali iz područja krajobrazne arhitekture – svi su se ovoga ljeta na na svojim Faceboocima i Instagramima pohvalili raskošnim cvjetovima cinija. I to u bezbroj boja i varijanti; od čistih i divljih vrsta do kultivara nestvarno zasićenih bojama. Posve je jasno: ovo starinsko cvijeće opet je u modi!

Oplemenjivači bilja darovali su nam raskošnu paletu boja baršunastih latica cinija i različite punoće cvjetova, ali i visine same biljke. Visoka vrsta Zinnia elegans i dalje je omiljena za stražnje dijelove vrta. Može se uzgajati u jednoj boji kao dio elegantno promišljenog vrtnog koncepta, no velika gredica raznobojnih cinija neodoljivo podsjeća na lipanjske rascvjetale livade i priziva sjećanja na bakin vrt i ljeta provedena na selu.

S druge strane, nove sorte, poput serije Thumbelina ili Palčica rastu tek petnaestak centimetara i odličan su izbor za prednji rub gredica ili uzgoj u posudama. Osim toga, rezane cinije zadržavaju dugo svježinu u vazi.

Iako se u Hrvatskoj smatra jednogodišnjom cvjetnicom, u svojoj domovini, pod vrućim suncem Meksika, Zinnia elegans je zapravo višegodišnja biljka. No kako joj treba svega par tjedana od sjetve do početka cvatnje, posve uspješno se uzgaja kao jednogodišnja vrsta. U nastavku pročitajte kako uzgojiti neodoljive cinije.

Bakino cvijeće
foto: Jurgen/Pixabay

Sjetva

Cinije je najbolje sijati u proljeće. Nisu previše zahtjevne po pitanju tla, ali trebaju dovoljno prostora. Ako sadite manju sortu, ostavite najmanje 6 centimetara razmaka između biljaka. Veći kultivari zahtijevaju 12 do 18 centimetara razmaka između biljaka radi pravilne cirkulacije zraka i prevencije bolesti. Prilikom sjetve, možete staviti dvije ili tri sjemenke u svaku rupu, ali kad narastu do tri centimetra, ostavite samo najjaču biljku.

Tlo

Cinija traži dobro ocijeđeno tlo. Možete dodati kompost kako biste ga učinili hranjivijim i poboljšali vodno-zračne odlike, no cinije će rasti čak i u siromašnom posnom tlu. Preferiraju pH neutralno tlo, ali to nije uvjet. Korijen, ali ni listovi, ne podnose previše vode. Višak vlage u zraku, kao i voda na listovima, dovodi do pojave pepelnice.

Sunce

Najobilnije će cvjetati na sunčanom mjestu. Sadnja na sunčane ekspozicije pomaže i u borbi protiv pepelnice.

Voda

Cinije su vrlo tolerantne na sušu i obično mogu pregurati sezonu bez zalijevanja. To se, dakako, ne odnosi na uvjete ekstremne suše.

Prihrana

Ove skromne biljke trebaju samo povremeno prihranjivanje uravnoteženim gnojivom za cvatuće ljetnice. Za doziranje slijedite upute na etiketi proizvoda.

foto: Jurgen/Pixabay
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.