Prati nas

Vrt

Berba

Berba krumpira: Kada i zašto je dobro pokositi cimu prije berbe

Ako ih bilo kojeg od navedenih razloga smatrate da je potrebno ukloniti cimu s vašeg nasada, agronomi savjetuju da to učinite tjedan do dva prije planirane berbe.

Objavljeno

|

Kada pobrati krumpir? Treba li kositi cimu prije berbe?
foto: andreas160578/Pixabay

“Kad se kosi krumpir?” Pitanje je to koje je ovih dana u vrtlarskim druženjima na Facebooku izazvalo podsmijeh, ali i žustru raspravu. Naime, ova agrotehnička mjera nije nepoznata u intenzivnoj proizvodnji i može se izvoditi primjenom kemijskih sredstava, ali i mehaničkim uklanjanjem.

Dapače, agronomi razlikuju brzu i sporu desikaciju pa se tako brza provodi jednokratnom primjenom kemijskog sredstva ili potpunom košnjom, dok se spora provodi višekratnom primjenom manjih doza kemijskog sredstva ili mehanizacijom koja će ošteti nadzemni dio biljke (valjcima, lancima, mlatilicama) kako bi on postepeno odumro.

Je li nužno uklanjati cimu i zašto?

U normalnim uvjetima i vrtlarskim sezonama nije nužno ukloniti cimu krumpira, budući da time okončavamo rast i razvoj gomolja. Ipak postoje situacije kada je otklanjanje cime korisno; poput sprječavanja širenja bolesti, kontrole rasta gomolja i lakše berbe.

Najćešće se cima uklanja kako bi se zaustavio rast gomolja u uvjetima kada su postigli optimalnu veličinu, a kraj sezone rasta još nije na vidiku. Mjera se posebno provodi kada postoji opasnost od “šupljeg srca krumpira”. Naime, kada dođe do naglih promjena uvjeta rasta, primjerice kada nakon sušnog peroda krumpir dobije obilje vode, tada dolazi do pojačanog rasta gomolja zbog čega se tkivo gomolja raspukne, a u njegovoj sredini ostane šupljina. Također, mjera se primjenjuje i kada želimo zaustaviti rast sjemenskog krumpira.

Uklanjanje cime je opravdano i kada želimo spriječiti prijenos bolesti poput plamenjače ili virusa sa zelenog dijela biljke na gomolj, ali i kada želimo ubrzati razvoj pokožice kako bi gomolji bili manje podložni ozlijedama prilikom vađenja. Također, strojno vađenje je puno lakše ako je cima uklonjena.

Kada se uklanja cima krumpira?

Ako ih bilo kojeg od navedenih razloga smatrate da je potrebno ukloniti cimu s vašeg nasada, agronomi savjetuju da to učinite tjedan do dva prije planirane berbe. Ili, gledano s druge strane, berbu treba obaviti tjedan do dva nakon uklanjanja cime.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.