Prati nas

Povjerljivo

‘Bravo za obračun i invalidsku mirovinu, skočila je sa 133 na čak 215 eura!’

Naši čitatelji koji su u invalidskoj mirovini ukazuju na iznimno niska primanja i ograničena prava, a jasno je da niti su izabrali bolest, niti rano umirovljenje, a niti u mirovini mogu raditi. ‘Penzije su nam najmanje, a troškovi za liječenje najveći’, ukazuje nam čitateljica Gordana.

Objavljeno

|

Koliki su iznosi invalidskih mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Bolest stišće, nabolje ne ide, luksuz su mnogima u invalidskoj mirovini bolji lijekovi, a kamoli vitamini. Gospodin Robert najbolje ukazuje na to koliko su zapravo umirovljenim invalidima mala primanja. “U invalidsku sam otišao 2008. godine, sa 1.000 kuna penzije. Danas mi mirovina iznosi  215 eura (1.600 kuna). Bravo za ministarski obračun, pa ti preživi mjesec”, povjerio nam se naš umirovljeni čitatelj Robert.

Javila nam se i očajna čitateljica Dubravka, koja također opisuje svoju nezavidnu situaciju te svjedoči koliko su te mirovine nedostatne za preživljavanje.  

Puna invalidska – 269 eura

“Imam 74 godine. Živim u velegradu u kojem sam radila 25 godina, od toga sam tri godine radila na pola radnog vremena kad sam već bila u invalidskoj mirovini. Nakon toga su me 1999. poslali u punu invalidsku mirovinu. Moja primanja danas iznose 269 eura. Na to dobivam 17 eura dodatka za 60-postotno tjelesno oštećenje”, otkrila je gospođa Dubravka.

Mirovina joj stoji na mjestu, pomoći niotkuda, a njezin zdravstveni karton sve je deblji. “Otkad sam u mirovini, operirala sam karcinom, zatim mi je odstranjena štitnjača, k tome i jako teško hodam. No, sve to očito nije dovoljno za neku normalniju mirovinu ili veći dodatak”, napisala nam je umirovljenica Dušanka.

Gordana: ‘Mi u invalidskoj zakinuti smo’

“Suprug i ja smo išli u invalidske mirovine. On je preminuo sa 64 godine, a ja sada imam 62 i ne mogu ostvariti onih 27 posto njegove mirovine. Tko zna hoću li doživjeti potrebnih 65 godina kad bi po zakonu to mogla primati. To je briga o starijima. Kad smo suprug i ja išli u mirovinu, tada se u starosnu išlo sa 60 godina i mislim da bi nam trebala pripadati prava po tom zakonu”, smatra čitateljica Gordana.

Kako dalje napominje, invalidska mirovina je sama po sebi najmanja, trošak na lijekove je velik, a nitko sam ne izabere ovakav ishod u trećoj životnoj dobi. “Nitko nije kriv što je bolestan. Mi u invalidskoj zakinuti smo gdje god pogledamo. Hvala ovoj nepravednoj državi za takovu brigu”, piše nam čitateljica Gordana koja je, uz sve bolesti koje su je pogodile, u stresu zbog iznimno loših primanja.

Pročitajte i što smo nedavno pisali o najnovijim uvjetima za odlazak u invalidsku mirovinu.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.