Prati nas

Povjerljivo

Želi živjeti

‘Ne želim cijelo ljeto trošiti novac i vrijeme na unuke. Kako to reći kćeri?’

Oni imaju osam, deset i dvanaest godina i uvijek su puni energije. Očajnički žele posjetiti zoološki vrt, tematske igraonice i parkove i muzeje.

Objavljeno

|

Baka ne želi čuvati unuke cijelo ljeto. To ju financijski icrpljuje i oduzima joj vrijeme koje je željela posvetiti sebi i prijateljima.
ilustracija: S. Bura/mj

Bake i djedovi, općenito, vrlo rado brinu o svojim unucima i cijene vrijeme provedeno s njima. No, neki očekuju više od vlastitog života i ne žele prihvatiti tradicionalnu ulogu “bake i djeda koji se žrtvuju za druge”.

Primjerice, žele vrijeme i novac potrošiti na druženja s prijateljima i putovanja. Jer, u konačnici, to su zaslužili nakon desetljeća teškog rada i odricanja za dobrobit vlastite djece. Ista ta djeca, s druge strane, često očekuju da se bake i djedovi nastave “žrtvovati” za unučad, što se može protumačiti nedovoljnim poštovanjem pa čak i sebičnošću.

Jedna takva baka javila se The Telegraphu. Kaže, kći želi da tijekom ljetnih praznika brine o svo troje unučadi. No baka je planirala drugačije ljeto. Dapače, mislila je kao će to biti prvo ljeto koje će posvetiti isključivo sebi – bez štednje i odricanja. Planirala je putovati i obići prijatelje, ali uz čuvanje unuka to si jednostavno ne može financijski priuštiti.

“Kvalitetan provod za djecu će me koštati stotine eura. Oni imaju osam, deset i dvanaest godina i uvijek su puni energije. Očajnički žele posjetiti zoološki vrt, tematske igraonice i parkove, vidjeti muzeje. Ne krivim ih, jer su prošla dva ljeta također morali trpjeti ograničenja”, piše ova baka pa nastavlja: “Nemam puno novca, ali sam nešto uštedjela da bih mogla posjetiti prijatelje koje nisam vidjela otkako je počela pandemija. Brine me da ću umjesto na put, novac potrošiti na unuke.”

“Mogu li kćeri reći da ih ne želim čuvati ili, barem, tražiti da mi plati troškove brige za unučad? Ne želim dodatno povećati njen stres, jer znam da su i ona i suprug već na rubu iscrpljenosti; uz puno radno vrijeme brinu o svoje troje male djece. Već sam ih i ranije pristala čuvati tijekom ljeta, ali jednostavno si ne mogu priuštiti brigu o njima punih šest tjedana”, zaključuje baka.

“Izuzetno ste ljubazni što preuzimate brigu o troje unučadi preko ljeta, ali vi i vaša kći trebate shvatiti da je to naporno. Točno je da su roditelji suočeni s ogromnim financijskim pritiskom, ali potpuno prebaciti taj trošak na vas nije pošteno. Imate svako pravo zamoliti ih da plate taj trošak”, odgovorila je baki kolumnistica The Telegrapha Lauren Almeida.

“Kažete da vaša unučad želi razne zabavne sadržaje, a s troje dodatnih gladnih usta također ćete morati potrošiti više na kupovinu namirnica sljedećih šest tjedana. I sve to uz divljanje cijena hrane. Ako vam je neugodno tražiti novac od kćeri, razmislite o tome da joj kažete da si možete priuštiti čuvati unučad svega jedan ili dva tjedna. I dalje biste joj štedjeli vrijeme i novac”, savjetuje The Telegraph.

“Osim toga, možete uštedjeti tako da djecu zabavite besplatnim aktivnostima i igrama kod kuće. Možda će vas gnjaviti i tražiti da ih vodite u zoološki vrt ili kino, ali će sigurno dulje i ljepše pamtiti kvalitetno vrijeme provedeno u igri u bakinom dvorištu.”

“Sasvim je prirodno da želite pomoći svojoj obitelji, ali vaša kći bi trebala shvatiti da vas to košta ne samo novca, već i vremena koje odvajate od zaslužene mirovine. Ako želi da briga o djeci bude timski napor, jedino je pošteno da zajednički snosite trošak takve odluke”, zaključuje Almeida.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.