Prati nas

Povjerljivo

Računi stižu

‘Otkad je svekrva umrla, plaćamo i svekrove režije, a živimo u istoj kući. Što učiniti?’

Nakon gubitka svekrve, mlada obitelj se suočava s pitanjem: Kako pomoći svekru? Trebaju li očekivati da se vrati na staro ili je potrebno empatično preuzeti njegove obaveze? Raznolike su perspektive, a odgovori na ova pitanja često reflektiraju i odnose unutar obitelji osobe koja odgovara na njih.

Objavljeno

|

Svekar ne plaća račune za režije
ilustracija: S. Bura/mj

Smrt supružnika, jedan je od najvećih stresova koje čovjek može doživjeti. I dok se neki uspijevaju oporaviti, manji broj udovica i udovaca potpuno se izgubi bez životnog partnera. No život ide dalje i treba učiniti sve da se životu dâ nova struktura, u čemu mogu pomoći obitelj i okolina.

Jedan takav slučaj opisala je članica grupe na Facebooku “Mamine tajne”, koja kaže da je prije godinu i pol posve iznenada izgubila svekrvu za koju je cijela obitelj bila vezana. I dok se ostatak obitelji oporavio od gubitka, svekar se potpunoma promijenio. “Ja, muž i djeca živimo gore, a svekar dolje u obiteljskoj kući. Otkad je nema, on je puknuo na živce, ne želi sudjelovati u plaćanju režija (struje i vode). Troškove plaćamo suprug i ja, a živimo u istoj kući sa svekrom. Možete li podijeliti neki savjet o tome što i kako dalje?” pita ova snaha zabrinuta zbog računa koji dolaze svaki mjesec.

Očekivano, ovako postavljeno pitanje izazvalo je more komentara u kojima, uglavnom, komentatori traže razumijevanje za udovca koji je izgubio životni oslonac, ali i zahvalnost zato što mlada obitelj živi u kući koju je on priskrbio.

“Znači, na vama je sve, a živite u njegovoj kući. Osim što biste mogli pokriti troškove njegovih režija, skuhajte mu obrok, operite mu robu, povremeno mu očistite životni prostor. Nekada ga i na kavu pozovite, popričajte s njim, brinite se za njegovo zdravlje – on je otac vašeg supruga. Najmanje što možete učiniti za njega je pružiti podršku i brigu. Nadam se da vaš suprug dijeli slično razmišljanje i da biste i vi tako postupili da se radi o vašem roditelju”, stoji u komentaru koji je dobio najveću potporu sudionika rasprave.

“Snaha nije njegova sluškinja”

No ne slažu se svi s navedenom komentatoricom. “Prvo, ova žena nije njegova sluškinja koja bi mu redovito čistila i održavala prostor jer ona ima svoj kat. Drugo, ako njegove režije nisu visoke, neka ih plaća sam, jer će mu biti lakše nego obitelji koja podiže djecu i ima sigurno veće životne izdatke”, napisala je jedna sudionica i dodala: “Slažem se da povremeno pomaganje nije problem, ali preuzeti tu obavezu osobno ne bih nikada.” Ova komentatorica zaključuje da je svekar sagradio kuću sebi i svojoj djeci ta da smatra kako snaha, slijedom stvari, živi u suprugovoj kući, a ne svekrovoj.

“Realno, koliko on sam može potrošiti vode i struje, s obzirom na to da živite u njihovoj kući? Možda biste mogli platiti te režije za njega, jer je vjerojatno teško podnio gubitak supruge. Pokušajte mu pružiti malo razumijevanja i podrške u ovom teškom razdoblju”, još je jedan komentar koji savjetuje razumijevanje i empatiju.

“Muškarci su izgubljeni bez supruge”

“Ja bih promatrala situaciju iz perspektive da su u pitanju moji roditelji. Muškarci se često osjećaju izgubljeno bez supruge. Žene obično lakše podnose takve gubitke. Financijski, sumnjam da on troši toliko puno u usporedbi s vama kao obitelji. Ne bih se ljutila niti pravila dramu oko toga. Smatrala bih to prirodnim tokom događaja. Baš kao što su roditelji brinuli za nas, trebali bismo i mi brinuti za njih u toj ranjivoj životnoj fazi. Naravno, osim ako se netko prema meni ponaša nepristojno – to bi već bila druga priča”, stoji u još jednom komentaru.

“Svekar je razmažen”

“Čini mi se da je svekar razmažena stara škola muškarca, navikao da pokojna supruga sve radi umjesto njega. Sad očekuje da se ta odgovornost prebaci na vas. U tom slučaju, vaš suprug se mora iskazati. Tek ako on zakaže, onda vi prigovorite, ali direkt u lice. Naravno, s obzirom, a ne bezobrazno. Normalno da ćete povremeno odnijeti neki kolač ili ručak. Ali on nema pravo očekivati od vas da budete zamjenska žena. Mora se početi brinuti o sebi financijski i na sve druge načine, jer ipak prvotno morate misliti na svoju djecu”, doprinos je raspravi još jedne komentatorice.

“Možda ga treba smjestiti u dom”

“Neka joj je laka zemlja. Žena je otišla i proživjela svoj život; ostalo nam je predivno sjećanje na nju. Ako nije psihički stabilan, trebalo bi mu pomoći da pronađe podršku. Možda biste mogli razmisliti o smještaju u nekom staračkom domu kako bi imao društvo ljudi svojih godina. Ne zaboravite, život ide dalje. Gubitak bake ne znači da će svi umrijeti. Imate svoju djecu i njima trebate organizirati život”, napisala je još jedna snaha – sudionica rasprave.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.