Prati nas

Vijesti

Reakcija

Petrović: ‘Usklađivanje mirovina je najveća sramota ove Vlade, na dnu smo’

SUH je u lipnju pred Vladu RH stavio zahtjev da se mirovine odmah počnu usklađivati u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta – cijena ili plaća.

Objavljeno

|

Bake i djedovi, alimentacija
Jasna Petrović (foto: Sandro Bura)

Danas je i službeno objavljena stopa usklađivanja mirovina koja će se primijeniti na razdoblje od 1. srpnja do kraja godine. Na Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) prihvaćena je odluka da aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovine i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja, od 1. srpnja 2023. iznosi 11,77 eura (88,68 kn) te da se mirovine usklađuju za 8,42 posto.

Ipak, iako su mediji i vladajući političari javili o “rekordnom povećanju mirovina”, mirovine u odnosu na plaće ne rastu, već upravo suprotno. “Nije riječ o rekordu ni o rastu mirovina. Riječ je o usklađivanju prema zakonu. Pogotovo nije riječ o najvećem postignuću ove Vlade, iako neki poput ministra financija Marka Primorca to pokušavaju tako prikazati“, u razgovoru za MojeVrijeme.hr kaže Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

“Po nama je riječ o najvećoj sramoti ove Vlade”, dodaje Petrović objašnjavajući da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 2016. godine obećala da će udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći iznostiti 60 posto. “Vjerodostojno je samo to da je taj udio u lipnju bio samo 35,99 posto. Kad su preuzeli vlast bio je iznad 40 posto. Na razini Europske unije prosjek je 58 posto”, objašnjava predsjednica Sindikata navodeći da brojne druge države imaju puno veći udio mirovine u plaći. Primjerice, Luksemburg ima 89 posto, Španjolska, Grčka i Italija imaju 75 posto. “Mi smo na dnu s Litvom, Bugarskom i Irskom”, zaključuje.

Podsjetimo, SUH je u lipnju pred Vladu RH stavio zahtjev da se mirovine odmah počnu usklađivati u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta – cijena ili plaća. Također, vodeći računa o onim najugroženijim, kao jednu vrstu socijalne mjere, predložili su i uvođenje socijalnog faktora povećanja mirovine, i to da se onima koji imaju mirovine do 300 eura usklađuju za 120 posto povoljnijeg rasta indeksa, a onima od 301 eura do 550 eura za 110 posto, jer bi tako barem malo preokrenuli trend, te bi umjesto opadanja vrijednosti mirovina u odnosu na plaće konačno imali rast tog udjela.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.