Prati nas

Vrt

Plamenjača lista i ploda rajčice: Kako spriječiti i liječiti

Vremenski čimbenici su nešto na što ne možemo utjecati kod uzgoja na otvorenom, no možemo smanjiti vjerojatnost širenja i razvoja ove biljne bolesti koja je u grob otjerala milijun Iraca.

Objavljeno

|

Plamenjača na paradajzima
Plamenjača na nezrelom plodu rajčice (foto: S. nelsom/Wikimedia)

“Naočigled mi propadaju paradajzi. Lišće s donje strane kao da je pljesnivo, suši se, a plodovi trunu. Mogu li se spasiti?” Poruka je to u jednoj vrtlarskoj grupi na Facebooku, a po komentarima bi se reklo da očajni vrtlar nije usamljen u ovom problemu. Dapače!

Riječ je, razvidno je to po priloženim fotografijama, o najučestalijoj i najopasnijoj bolesti rajčice u Hrvatskoj koju nazivamo – plamenjača. Uzročnik plamenjače rajčice je oomiceta Phytophthora infestans koja je kroz povijest zadala nemali udarac čovječanstvu. Upravo je ona uzrokovala povijesnu glad u Irskoj kada je 1840-ih godina obolijevao krumpir, glavna prehrambena namirnica, što je rezultiralo smrću jednog milijuna Iraca, dok se drugi milijun raselio.

Osim što rado napada povrće iz porodice pomoćnica (krumpir, patlidžan i rajčicu), uništava i ukrasne vrste iz iste biljne porodice poput petunija. Znakovi zaraze vidljivi su na svim nadzemnim dijelovima biljke, ali se, uglavnom, prvo primijete na listovima.

Koji su simptomi plamenjače?

Prvi simptomi plamenjače na lišću rajčice su oblikom nepravilne svjetlije lezije. Često izgledaju vodenasto, dok se, u uvjetima koji pogoduju bolesti, oko njih oblikuje svjetlija aureola ili prsten. Te se lezije obično nalaze na mlađim, sočnijim listovima u gornjem dijelu krošnje biljke, a ubrzo zahvaćeno tkivo postaje suho i smeđe kao na donjoj fotografiji.

Tijekom visoke vlage, na naličju lista mogu biti vidljive bijele površine nalik vati ili plijesni. To su sporangiji, nespolni rasplodni organi iz kojih izlaze milijuni spora. One se mogu lako širiti navodnjavanjem, opremom, vjetrom i kišom, Vjetar ih može otpuhati kilometrima daleko čime započinje novi ciklus bolesti.

Plamenjača na listu rajčice (foto: D. Sipler/Wikimedia)

Kako bolest napreduje, lezije se povećavaju, a list posmeđi, smežura se i ugine. Plamenjača može napasti i plodove rajčice u svim stadijima razvoja. Istrulili plodovi obično su čvrsti s masnim mrljama koje s vremenom postaju kožaste i čokoladno smeđe boje. Te mrlje mogu se povećati do te mjere da zahvate cijeli plod. Upravo zbog ovoga, hrvatski vrtlari često plamenjaču pogrešno tumače kao vršnu trulež rajčice o čemu više možete pročitati ovdje.

Kada se plamenjača rajčice javlja?

Razvoju ove bolesti pogoduje hladnije, kišovito, vlažno, maglovito vrijeme, jer su spore osjetljive na UV zračenje, a oblaci ih upravo štite od takvog isijavanja. Za klijanje spora na listu nužna je voda pa čak i jača rosa pogoduje širenju plamenjače. Logično, isto se odnosi i na zalijevanje biljke po listu. U ovakvim uvjetima, lezije se mogu pojaviti na lišću unutar 3-5 dana od infekcije, praćene formiranjem sporangija na naličju lista.

Plamenjača na peteljki lista rajčice (foto: S. nelsom/Wikimedia)

Kako spriječiti pojavu plamenjače?

Vremenski čimbenici su nešto na što ne možemo utjecati kod uzgoja na otvorenom, no možemo smanjiti vjerojatnost širenja i razvoja bolesti.

  • Sadite rano u sezoni.
  • Minimalno močite lišće biljke.
  • Održavajte prozračne uvjete u nasadu kako bi se biljke efikasno i brzo posušile. Posebno vodite računa o pravilnom razmaku sadnje i uklanjanju zaperaka,
  • Često kontrolirajte nasad i uklanjajte zaražene biljke, zaražene plodove i korov. To će usporiti napredovanje bolesti, no neće ju zaustaviti. Zaraženi materijal ne odlažite na kompostište.
  • Ako koristite više godina zaredom iste potpornje za rajčice, dezinficirajte ih svake sezone prije upotrebe.
  • Odaberite sorte oporne na plamenjaču.
  • Zaštitite usjev fungicidima.
Plamenjača na paradajzima
Plamenjača na zrelom plodu rajčice (foto: Downtowngal/Wikimedia)

Kako liječiti?

Proizvodi kojima su aktivni sastojci bakar ili klorotalonil jedini su dokazano učinkoviti komercijalni proizvodi za suzbijanje plamenjače u amaterskom vrtlarstvu. Hrvatski vrtlari amateri, recimo, rado posežu za Cuprablauom. Agronomi preporučuju četiri uzastopna prskanja na tjednoj bazi uz obavezno poštivanje karence. No i tada valja znati da ovi preparati nisu svemogući u kontroli bolesti nakon što ona izbije. Kod prskanja važno je preparat nanijeti i na donju stranu lista na kojoj se nalaze sporangiji ovog patogenog organizma.

Postoje li neki prirodni preparati?

Znanstveni izvori navode dosta dvojbene učinke prirodnih i kućnih pripravaka. Pri čemu se najčešće navode mlijeko i soda bikarbona. Klikom na poveznice više naučite o ovim organskim metodama.

Što je bolje, otvorena gredica ili staklenik i plastenik?

Rajčice su na otvorenom izložene velikom riziku od infekcije, ako je vrijeme pogodno. Bolest je manji problem u zatvorenom uzgoju jer spore moraju pronaći svoj put u staklenik ili plastenik. No, ako spora uđe u zatvoreni prostor u kojem je zrak zasićen vlagom, bolest će vrlo brzo napredovati, a zakašnjele i neadekvatne mjere mogu dovesti do potpune propasti uroda.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.