Prati nas

Vrt

Vrtlarske tehnike

Skidanje zaperaka s rajčice: Kako, kada i zašto?

Pazite na greške poput skidanja zaperaka s mokrih biljaka, uklanjanja previše lišća i korištenja prljavog alata.

Objavljeno

|

Kako skidati zaperke s rajčica? Kako orezati paradajz za bolju rodnost?
ilustracija: S. Bura/mj

Skidati zaperke s rajčice, da ili ne? Mnogi vrtlari uopće ne primjenjuju ovu mjeru i imaju sasma zadovoljavajući urod, često i odličan. Dakle, rajčica nije biljka koja neće preživjeti bez skidanja zaperaka ili mladica. Pa zašto onda to činimo?

Kako smo objasnili u ranijim tekstovima, skidanje zaperaka pomaže usmjeriti energiju prema proizvodnji plodova umjesto stvaranju više lišća. Uz to, skidanje zaperaka ubrzava dolazak  berbe i što je još važnije – sprječava razvoj bolesti. Protok zraka oko biljaka je važan čimbenik u kontroli gljivičnih bolesti rajčica. Osim toga, prozračniji nasadi bolje se oprašuju, a o tome izravno ovisi zametanje plodova.

Kako skidati zaperke?

Manje i tanje jednostavno otkinemo, deblje zaperke skidamo škarama. Cilj je ne dopustiti zapercima da se pretjerano razviju i crpe biljku. Zato ih valja skidati što ranije, čim počnu izbijati, moguće i kroz cijelu godinu. Prilikom skidanja zaperaka, valja paziti da se ne oštete list i glavna stabljika.

Gdje se zaperci nalaze?

Zaperci izbijaju na spoju grane s glavnom stabljikom. Ako ih ne uklonite, zaperci će ubrzo izrasti u razvijene grane s puno lišća i malo plodova, dok će sama biljka imati pretjerano velik volumen.

Kako skidati zaperke s rajčice? Kako orezati paradajz?
Gdje se nalazi i kako izgleda zaperak na rajčici? (screenshot: Youtube)

Što učiniti s velikim dugim granama?

Grane koje vise i dodiruju tlo trebaju biti ili poduprte ili uklonjene. Listovi koji dodiruju tlo mogu se zaraziti bakterijama, gljivicama i virusnim infekcijama koje se mogu proširiti na ostatak biljke.

Najčešće greške pri uklanjanju zaperaka

Iako skidanje zaperaka nije komplicirano, pravilno obavljanje te radnje pomaže u poticanju snažnog rasta i veće proizvodnje plodova. Evo nekoliko grešaka na koje treba paziti:

Skidanje zaperaka s mokrih biljaka. Prije bilo kakve intervencije na rajčicama, valja pričekati da se biljke posuše. Širenje i prijenos bolesti puno je brži i lakši na biljkama koje su prekrivene kapljicama vode.

Uklanjanje previše lišća. S biljke nikada ne bi trebalo ukloniti više od trećine lisne mase. Iako rajčice trebaju puno sunca za rast, zametanje i zrenje plodova, višak izravne sunčeve svjetlosti i visoke temperature mogu izazvati opekline na plodovima. Idealno je pri skidanju zaperaka ostaviti ravnomjerno raspoređene listove oko biljke kako bi bacali laganu sjenu na rastuće ili buduće plodove. To je posebno važno u područjima s vrlo vrućim i suhim ljetima.

Prljavi alat. Biljka rajčice je živi organizam, a uklanjanje zaperaka je usporedivo s kirurgijom. Biste li željeli da vas operiraju s prljavim instrumentima? Nečisti alat, kao i nečiste ruke, najbrže šire bolesti s biljke na biljku. Škare i vrtlarske noževe dezinficirajte s običnim ili izopropilnim alkoholom i to pravilo vrijedi za sve biljke i sve zahvate.

Ostavljanje donjeg lišća. Iako ćete se usredotočiti na uklanjanje mladica kako biste potaknuli proizvodnju plodova, ne zaboravite ukloniti i staro najdonje lišće na biljkama rajčica. Gljivične bolesti kreću iz tla prema vrhu biljke. Redovito uklanjanje starijeg lišća uklonit će spore gljivica prije nego što se razviju. Također, uvijek uklonite svako požutjelo ili nezdravo lišće s bilo kojeg dijela biljke.

Puštanje zaperaka da se razviju prije nego ih uklonite. Ako predugo čekate prije nego što uklonite zaperke, to znači da su vaše rajčice potrošile energiju na nepotreban rast lišća umjesto na rast plodova. Osim toga, zaperci mogu postati teški i opteretiti biljku te, kao što smo rekli, smanjiti protok zraka oko lišća. Ako ste predugo čekali i zaperci su postali velike i dobro razvijene grane, najbolje je prikratiti ih djelomično tako da na svakome ostanu dva lista.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.