Prati nas

Mozaik

Moćne bake

Tri vrste superbaka i njihove supermoći: Vodič za sretno ‘bakovanje’

Kako bi spriječile uzročno-posljedične probleme u obitelji te kako ne bi otežavale život svojoj djeci, bake trebaju njegovati svoje supermoći a da bi u konačnici postale – superbake!

Objavljeno

|

Kako biti dobra baka?
ilustracija: S. Bura/mj

Uobičajeno je da bake s obje strane obitelji doživljavaju dolazak unuka kao vrlo sretan događaj. Za njih to znači i prisjećanje na svoje iskustvo majčinstva, kao i upotrebu tog iskustva u svakodnevnim zadacima poput mijenjanja pelena, uspavljivanja bebe ili pripreme bočica.

Skrb koju baka može pružiti bebi ili djetetu je jako važna, ali postaje problem ako baka misli da treba preuzeti vodstvo u odgoju djeteta zato što je djetetova majka neiskusna. Ili zato što jednostavno misli da baka zna bolje.

Ono što trebamo znati je da se roditelji ne rađaju s priručnikom za odgoj koji sadrži upute o tome kako biti dobar i brižan roditelj, a isto to vrijedi i za bake i djedove. Oni posjeduju mnoge talente i dragocjeno iskustvo, ali moraju naučiti kako ih dobro koristiti u svojoj novoj ulozi. Ponekad i roditelji, ali i bake i djedovi, griješe. Na te greške treba gledati kao na proces učenja u kojem svima treba zrnce mudrosti.

Kako bi spriječile uzročno-posljedične probleme u obitelji te kako ne bi otežavale život svojoj djeci, bake trebaju njegovati svoje supermoći a da bi u konačnici postale – superbake! U nastavku opisujemo tri vrste superbaka i njihove supermoći.

Mudra superbaka

Mudra superbaka je ona koja zaista zna svoje mjesto unutar mlade obitelji. Ona je razborita: pita, traži savjete (da, čak i ako je to već tisuću puta učinila), čita, informira se i, prije svega, postupa prema pravilima koja su postavili roditelji djeteta.

Kompetentna superbaka

Kompetentna superbaka je suprotna od Sveznajuće bake. Želi rasti kao baka: želi razumjeti kako najbolje pomoći roditeljima djeteta. Ona zna da je njezina uloga važna u odgoju i obrazovanju unuka, iako je to sporedna uloga u odnosu na ulogu roditelja djeteta. Kompetentnoj baki ne trebaju ni drame ni mirišljave soli ni svjetla obiteljske pozornice.

Nezaboravna superbaka

Ova superbaka podupire roditelje djeteta u svim područjima: govori dobro o njima pred unucima, olakšava roditeljima da budu roditelji, jača veze zajedništva unutar obitelji, ali i među roditeljima samima. Tu i tamo djeci dopusti pokoju nedopuštenu sitnicu, sve dok ti “bonusi” ne utječu na vrijednosti i rutine koju roditelji pokušavaju usaditi djeci.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.