Prati nas

Zdravlje

Hitna pomoć

U slučaju ugriza zmije zaboravite sve što ste vidjeli u kaubojskim filmovima

Ne treba osvetnički usmrćivati životinju koja je najvjerojatnije ugrizla samo zbog osjećaja ugroženosti. Osim što je to besmisleno s te strane, ujedno je i nepotrebno gubljenje vremena.

Objavljeno

|

Što učiniti kad zmija ugrize?
Poskok (foto: Elena Terkel/Wikimedia)

Šestogodišnjeg dječaka iz Belgije prije nekoliko je dana ugrizao poskok dok je s obitelji šetao Nacionalnim parkom Paklenica. Kada su se nakratko zaustavili kraj rijeke, dječak se uhvatio za granu, no nije primijetio da se na njoj nalazila zmija koja ga je ugrizla za prst.

Dječak je dobro, a teže stanje izbjegnuto je zahvaljujući prisebnosti oca i brzini HGSS-a koji su ga u najkraćem mogućem roku dopremili do liječnika. Panici nije podlegla ni majka koja je fotografirala zmiju što je pomoglo potvrditi da se radi o otrovnici. U nastavku donosimo kratki pregled svega što treba, ali i svega što ne treba, učiniti u slučaju ugriza zmije otrovnice.

Što učiniti u slučaju ugriza zmije?

U slučaju ugriza zmije treba odmah zatražiti liječničku pomoć ili bez odgađanja nazvati Hitnu pomoć kako bi se što prije počelo s liječenjem. Ono što nije preporučljivo jest samostalno voziti do bolnice, budući da su ugrizene osobe sklone vrtoglavici i mučninama pa čak i gubljenju svijesti pa takve mogu sebe i druge u prometu životno ugroziti.

Jedan od dosta važnih podataka je i vrsta zmije koja je ugrizla pacijenta pa se preporučuje sa sigurne daljine fotografirati životinju, ako je to moguće. Od posebne je važnosti zadržati hladnokrvnost te smireno sačekati pomoć u najudobnijem mogućem položaju. Za očekivati je oticanje pa treba skinuti prstenje i satove.

Mjesto ugriza može se oprati sapunom i vodom ili deterdžentom i vodom, a ranu treba pokriti suhom gazom, ako je ima u blizini. Dobro je kemijskom olovkom označiti rub otoka na koži i napisati na njoj vrijeme kako bi se moglo pratiti napredovanje oticanja ili širenja podljeva.

Stvari koje se ne smiju raditi

Ne treba osvetnički usmrćivati životinju koja je najvjerojatnije ugrizla samo zbog osjećaja ugroženosti. Osim što je to besmisleno s te strane, ujedno je i nepotrebno gubljenje vremena. Zmiju se ne smije hvatati, niti uzimat u ruku, čak ni kada mislimo da je mrtva. To se odnosi i na dijelove zmije, a ne treba zaboraviti i da je glava zmije sposobna za ugriz čak i kada je odvojena od tijela.

Sve naučeno iz kaubojskih filmova valja zaboraviti; uključujući zarezivanje rane, ispuštanje i isisavanje krvi ili povezivanje ekstremiteta iznad mjesta ugriza. Liječnici ne savjetuju niti hlađenje rane ledom niti držanje ruke ili noge u hladnoj vodi. Alkohol i lijekovi protiv bolova su zabranjeni, a posebno je zabranjen aspirin.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.