Prati nas

Vijesti

Redovno stanje

U utorak stižu veće mirovine za 96.000 umirovljenika, objavio HZMO

HZMO je po službenoj dužnosti od 1. srpnja 2023. odredio novu svotu mirovine, odnosno jednom dijelu korisnika, mirovina je umjesto dosadašnjih 10 posto umanjena za 5 posto.

Objavljeno

|

Uvjeti za nacionalnu mirovinu
foto: Markus Spiske/Unsplash

U utorak 8. kolovoza 2023. počinje isplata mirovina za srpanj 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Također, najavio je i ukidanje dijela kriznog poreza kojega je takozvanim povlaštenim umirovljenicima koji imaju mirovinu veću od 3.500 kuna uvela vlada premijerke Jadranke Kosor 2010. godine. Među onima čije su mirovine umanjivane je i više od 63.000 hrvatskih branitelja. Taj namet u potpunosti bi se trebao ukinuti prvog dana 2024. godine.

“U skladu s izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju (koji je stupio na snagu 1. srpnja 2023.), onim korisnicima koji su zatečeni u isplati i kojima je pravo prema posebnim propisima priznato do 30. lipnja 2023., HZMO je po službenoj dužnosti od 1. srpnja 2023. odredio novu svotu mirovine, odnosno navedenim korisnicima mirovina je umjesto dosadašnjih 10 posto umanjena za 5 posto”, stoji u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.