Prati nas

Vijesti

Novac

Već danas sami izračunajte kolika će vam biti mirovina

Ako ste stekli uvjete za punu mirovinu (65 godina života i 35 i više godina staža) i tijekom radnog vijeka primali barem prosječnu plaću možete očekivati osjetno viši udjel mirovine u plaći.

Objavljeno

|

Isplativost drugog mirovinskog stupa: Koliko treba štedeti za siguran umirovljenički život
foto: Markus Spiske/ Unsplash

Unatoč redovnom usklađivanju mirovina s inflacijom i rastom plaća, udjel mirovine u plaći u Hrvatskoj je među najnižima u Europskoj uniji. Provjerili smo kakao se izračunava buduća mirovina i o čemu sve ovisi konačni iznos.

Formula za izračun mirovine HZMO-a sastoji se od osobnih bodova, mirovinskog faktora i aktualne vrijednosti mirovine čiji umnožak predstavlja iznos mirovine.

Na visinu mirovine najviše utječu osobni bodovi čija vrijednosti ovisi o godinama staža i plaći koju ste ostvarili za vrijeme cijelog radnog vijeka. Osobni bodovi korigiraju se s mirovinskim faktorom koji ovisi o vašem mirovinskom statusu. Primjerice, kod pune starosne mirovine faktor je jedan, a kod prijevremene niži od jedan za odgovarajući koeficijent. Taj faktor može biti i iznad jedan ako ste produžili radni vijek nakon što ste stekli uvjete za mirovinu.

Aktualna vrijednost mirovine je parametar koji HZMO određuje svake godine, a za ovu godinu iznosi 10,86 eura po godini staža.

Kako do izračuna

Informativni izračun mirovine možete dobiti od HZMO-a, ako uvjete za mirovinu stječete unutar godinu dana. Za to je potrebno podnijeti zahtjev putem sustava e-Građani ili pisanim putem popunjavanjem tiskanice zahtjeva za informativni izračun. No i prije nego što ste se sasvim približili mirovini možete simulirati budući iznos mirovine, uz pomoć kalkulatora Mojamirovina.com.

Podsjetimo, prema podacima Eurostata, budući hrvatski umirovljenici u prosjeku mogu očekivati da će im primanja u mirovini iznositi tek oko 37 posto plaće koju su primali, piše Tportal.

Prosječna mirovina

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina isplaćena u srpnju iznosila je 414 eura. Kada se stavi u omjer s prosječnom plaćom od 1.133 eura udjel mirovine u plaći iznosi svega 36,5 posto. No riječ je o prosjeku koji je tako nizak jer sadrži i mirovine svih onih koji nisu stekli uvjete za punu mirovinu kao i onih koji su tijekom radnog vijeka bili na minimalcu ili u nekim razdobljima nisu uopće primali plaću.

Ako ste stekli uvjete za punu mirovinu (65 godina života i 35 i više godina staža) i tijekom radnog vijeka primali barem prosječnu plaću možete očekivati osjetno viši udjel mirovine u plaći.

Primjerice, uz pretpostavku da imate plaću na razini hrvatskog prosjeka iz svibnja ove godine (1.133 eura neto; 1.562 eura bruto) i idete u mirovinu s navršenih 65 godina života i 35 godina staža možete očekivati da će vam mirovina iznositi 541,44 euro što predstavlja udjel od 47,8 posto u plaći. U slučaju da ste napunili 40 godina staža mirovina bi vam dosegla 618,83 eura odnosno 54,6 posto plaće, piše Tportal.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.