Prati nas

Vijesti

Nova prava

Velik broj stogodišnjaka ostvario pravo na dio mirovine preminulog supružnika

Naravno, nisu svi oni koji su dobili pravo na dio osobne mirovine dobili 93,69 eura veću mirovinu, kod nekih je, ovisno o iznosu obiteljske mirovine, to povećanje veće, kod nekih manje.

Objavljeno

|

Koliko stogodišnjaka prima penziju?
ilustracija: S. Bura/mj

Do kraja srpnja ove godine 71.031 korisnik mirovine, odnosno umirovljenice, jer u 84 posto slučajeva riječ je o ženama, dobilo je u prosjeku uz svoju mirovinu i dodatnih 93,69 eura na ime dijela obiteljske mirovine, javlja Novi list.

Tako je prosječna mirovina onih koji su uz osobnu mirovinu ostvarili i dio obiteljske mirovine porasla na prosječnih 518 eura. Podaci su to koje je iznio saborski zastupnik Silvano Hrelja o tome kako zasad prolazi provođenje zakona po kojem su građani uz svoju mirovinu dobili pravo na dio obiteljske mirovine koja ostaje iza njihovog bračnog ili izvanbračnog partnera.

Time je mirovina onih građana koji imaju pravo i na dio obiteljske mirovine porasla i to bez redovitog usklađivanja gotovo za petinu.

Tko je dobio najviše, a tko najmanje?

Naravno, nisu svi oni koji su dobili pravo na dio osobne mirovine dobili 93,69 eura veću mirovinu, kod nekih je, ovisno o iznosu obiteljske mirovine, to povećanje veće, kod nekih manje. Najviše su u prosjeku dobili umirovljenici s područja Zagreba 110 eura, a najmanje korisnici s područja Koprivničko-križevačke županije, 75 eura te korisnici s prebivalištem u inozemstvu, 64 eura. Dosad je najveća svota dijela obiteljske mirovine bila 380 eura.

Koliko je najstarijih korisnika?

Podaci što ih je dostavio Silvano Hrelja otkrivaju i to da je dio obiteljske mirovine dobilo i 256 građana starijih od 100 godina, a u prosjeku im je mirovina porasla za 104 eura; više od 90 godina života ima 3.194 korisnika dijela obiteljske mirovine, a prosječna dob svih umirovljenika koji su stekli pravo na dio obiteljske mirovine je 78 godina i jedan mjesec i veliku većinu, čak 84 posto, čine žene.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.