Prati nas

Vrt

Sjemenarstvo

Vlastito sjeme rajčica, kako ga pravilno prikupiti i čuvati

Ubiranje sjemena iz plodova rajčice, bilo da se radi o starim stabilnim sortama ili novim hibridima, uvijek je isto. Valja slijediti četiri jednostavna koraka.

Objavljeno

|

Kako pobrati sjeme paradajza?
ilustracija: beatrize/Pixabay

Spremanje i čuvanje sjemena omiljenih rajčica je jednostavan postupak i može vam uštedjeti novac, budući da ga iduće godine nećete morati kupovati. Dobra stvar je što su rajčice, uglavnom, sampooplodne pa će iduće sezone iz sjemenki izrasti biljke posve nalik biljkama s koje ste sjeme ubrali.

Osim ako se ne radi o F1 hibridima. Naime, F1 hibridi nisu stabilni u prenošenju karakteristika u iduće generacije, budući da dolazi do “rasipanja genetike” u puno mogućih kombinacija. Zato, kada je riječ, o F1 hibridima, ako želimo identične biljke, svake godine valja iznova obavljati hibridizaciju. Takva sorta je, primjerice, iznimno cijenjeni Kumato čije sjeme na tržište stavlja Syngenta, a dostupno je licenciranim proizvođačima koji mogu zadovoljiti standarde uzgoja.

Rajčice se, uz malu pomoć, međusobno lako križaju. To znači da se sami možete okušati u oplemenjivanju vrsta, križati različite sorte pa čak i proizvesti vlastiti hibrid koji će stabilno prenositi karakteristike u buduće generacije. U svakom slučaju, ubiranje sjemena iz plodova rajčice, bilo da se radi o starim stabilnim sortama ili novim hibridima, uvijek je isto.

1. Samo zdravi plodovi

Izaberite nekoliko zdravih rajčica i označite ih oznakom kako ih ne biste slučajno ubrali i pojeli. Kada rajčice budu jako zrele, uberite ih.

2. Branje i namakanje sjemena

Rajčice prerežite na pola i žlicom izvadite prozirnu masu u kojoj se nalaze sjemenke. Stavite izvađeno u plitku posudu s vodom. Odložite posudu sa strane na četiri ili pet dana. To pomaže u uklanjanju želatinastog premaza na sjemenu rajčice, koji može spriječiti klijanje. Ostavite li stajati dan ili dva duže, moguć je razvoj plijesni, no ni to ne bi trebalo bitno utjecati na klijavost.

3. Pranje

Nakon četiri ili pet dana, izlijte sjemenke, zajedno s vodom u kojoj su stajale, u cjedilo. Temeljito ih operite vodom kako biste uklonili plijesan.

4. Sušenje i pakiranje

Rasporedite sjemenke na komad kuhinjskog papira kako bi se osušile. Nakon što se sjemenke potpuno osuše, pohranite ih u papirnatoj vrećici na tamnom i hladnom mjestu do proljeća. Budite sigurni da su jasno označene, kako iduće sezone ne biste dvojili o kojoj se vrsti ili sorti radi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.