Prati nas

Povjerljivo

Različite vizije

Baka Adela: Volim unuke, ali žalim bake koje glume besplatne sluškinje

Svim dragim, požrtvovnim bakama želim poručiti, da bake koje su ‘postavile granice’ ništa manje ne vole svoju unučad, miroljubivo je poručila baka koja nam se javila u redakciju.

Objavljeno

|

Baka ne želi biti sluškinja, no to ne znači da ništa manje voli unuke od paka koje peru, čiste, kuhaju svojoj već odrasloj djeci i unucima.
ilustracija: S. Bura/mj

Trebaju li bake samo čuvati unučad ili im u opis “radnog mjesta” ulazi i obavljanje svih kućanskih poslova za vlastitu djecu? Treba li baka čuvati unuče, obaviti kupovinu, izglačati rublje, oprati prozore i skuhati ručak koji će na stolu dočekati roditelje djeteta po povratku s posla da bi se nakon toga posvetila poslovima u vlastitoj kući?

Naime, raspravu o ovoj temi potaknula je priča jedne bake Mike koja nam je rekla da je “postavila granice” te da obavlja ulogu baka-servisa, ali da u njega ne ulazi izigravanje besplatne kućne pomoćnice kćeri i zetu. Takav stav je, pak, posebno nerazumljiv dijelu baka koje svoju životnu misiju vide u podnošenju žrtve na oltar obitelji.

 “I to mi je neka baka! Kaže da ne želi biti kućna pomoćnica, neće pomoći svojem djetetu. Zašto se, uopće, zoveš majkom?” ratoborno je našoj sugovornici Miki poručila jedna baka iz susjedne Bosne i Hercegovine. Poručila, i izazvala lavinu reakcija baka koje vole svoju unučad, no imaju i druge životne potrebe te su ih spremne zadovoljiti. Mnoge od njih su nam se javile u redakciju.

“I mi volimo svoju unučad”

Tim povodom pisala nam je i baka koja se predstavila kao Pika. “Svim dragim, požrtvovnim bakama želim poručiti da bake koje su ‘postavile granice’ ništa manje ne vole svoju unučad. Baka sam dvoje unučadi. Vrijeme provedeno s njima je nešto najbolje i dragocjeno. Igramo se, pjevamo, trčimo, grlimo se. Želim, da me upamte kao vedru, zadovoljnu, nasmijanu baku, a ne ‘mrguda’. Skuham ja ponekad njima i ručak, ali u svom domu. Kad sam s njima, posvetim se isključivo njima. To su trenuci koji me ispunjavaju”, povjerila nam je ova baka.

No javila nam se i gospođa Adela koju su komentari na našoj Facebook stranici duboko uvrijedili; kao majku, baku, ali i osobu. “Zgrožena sam komentarima nekih baka. Jedna od gospođa navodi da bi ona bila najsretnija da se unuci za stalno dosele k njoj? Kakva bolesna ideja! Misli li uopće ta žena na svoju djecu i tu unučad? Druga piše da je ona prava majka i baka zato što i danas pegla, kuha, čisti kuću svojim sinovima i kćerima dok im čuva djecu. U svojem bunilu ta žena piše da sve mi koje ne postupamo tako nismo prave majke ni bake. Zamislite to?!“ navodi uzrujano Adela.

“Kakva djeca to rade svojim majkama?”

“Ta žena se usuđuje procjenjivati jesam li ja dobra majka i volim li svoje unuke samo zato što nisam sluškinja svojoj djeci koju sam stavila na noge, dala im fakultete i kruh u ruke. Kakva su to djeca koja od svojih majki rade neplaćene sluškinje, umjesto da im pomognu da zlatne godine prožive najbolje i najugodnije što mogu? Pitanje je što bi ta baka imala od života da ga ne opravdava tim da glumi žrtvu i kakav će primjer dati toj unučadi? Hoće li ih naučiti da kao ona napadaju druge žene na Facebooku? Ili da budu otirač poput nje? Žalim ih.”

“Moje unuke će biti ponosne samosvjesne žene poput mene”

“Ja ću svoje unuke naučiti da budu ponosne, samosvjesne i obrazovane žene koje neće nikome biti otirač, a pogotovo ne svojoj obitelji. Vaše čitateljice bi trebale manje mesti pred tuđim vratima, a više razmišljati o sebi i svojim životima te shvatiti da se žene ostvaruju na puno načina. Nismo životinje kojima je jedina životna svrha razmnožavanje i odgoj mladunčadi”, zaključila je Adela.

Podsjetimo još jednom, ovu raspravu izazvala je priča bake koja kaže da rado i svakodnevno čuva svoje unuče, ali i ima jasno postavljene granice. “Čuvanje podrazumijeva samo čuvanje djeteta odnosno hranjenje, presvlačenje i igranje. Ja nisam niti hoću biti besplatna kućna pomoćnica svojoj kćeri i zetu i to sam im, na samom početku, jasno dala do znanja”, navela je baka Mika čiju priču možete pročitati na ovoj poveznici.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.