Prati nas

Vrt

Pripremite se

Jesen je najbolje vrijeme za sadnju voća, a ovo je najbolji način

Jesenskom sadnjom izbjegavamo vrućine i suše na koje je svježe posađeno drvo iznimno osjetljivo pa će posljedično mlada voćka u proljeće imati dobar i zdrav početak vegetacije.

Objavljeno

|

Kako posaditi jabuke?
ilustracija: S. Bura/mj

Jabuke, kruške, trešnje, višnje, dunje, šljive… Kad je riječ o sadnji voćnih stabala, nema boljeg vremena od jeseni. Iako se sadnice u kontejnerima mogu saditi cijele godine, jesenska sadnja, nakon što biljka odbaci lišće, omogućiti će dobro ukorjenjivanje prije zime, budući da niže temperature i kraći ciklusi dnevne svjetlosti pomažu biljkama prevladati stres.

Jesenskom sadnjom izbjegavamo vrućine i suše na koje je svježe posađeno drvo iznimno osjetljivo pa će posljedično mlada voćka u proljeće imati dobar i zdrav početak vegetacije. No prije svega, valja dobro promisliti, odlučiti koje voće želite posaditi, a onda i odabrati sorte koje po svojim karakteristikama i zahtjevima odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima. Ako ste i to odradili, vrijeme je za kopanje!

Iskopajte rupu za sadnju koja će biti tri puta šira od korjenove bale mlade voćke, dok bi njena dubina trebala biti 1,5 do 2 puta dublja od visine korjenove bale. Na ovaj način ćete oko korijena stvoriti rahlu zonu s povoljnim vodno-zračnim režimom u kojoj će se korijen brzo i kvalitetno razvijati, a o tome upravo ovisi dobar proljetni start.

Na dno rupe naspite mješavinu tla i zrelog komposta ili tla i zrelog stajnjaka. Debljina tog sloja ovisi o dubini rupe, no kada na to položite samu biljku, baza debla trebala bi biti iznad površine tla. Agronomi savjetuju u ovoj fazi dobro zaliti korjenovu balu, toliko obilno da se u rupi skupi voda. Pustite da se voda upije i zatrpajte rupu mješavinom jednakih dijelova komposta i tla. Lagano nagazite nogom i još jednom obilno zalijte.

Uvijek je dobra ideja učvrstiti svježe posađena stabla. Kako ne bi oštetili korijen biljke, neki voćari već u rupu zabiju kolac uz koji će vezati stabalce, a tek nakon toga obavljaju ostale korake sadnje.

Završite tako da nanesete sloj malča debljine petnaestak centimetara. To će pomoći stablu zadržati vlagu i zaštititi korijenje od teškog smrzavanja i odmrzavanja tijekom zime. Nastavite redovito zalijevati do kasne jeseni, ako je suša čak svakih tri do pet dana, sve dok ne nastupe zimske temperature.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.