Prati nas

Vijesti

Dosta vam je

Prijevremena mirovina vam je primamljiva? Ovo su uvjeti za 2023. godinu

Žene malo ranije ostvaruju pravo na starosnu i prijevremenu mirovinu, s nižom starosnom dobi. Takvi povoljniji uvjeti vrijede od 2020. do 2029. godine.

Objavljeno

|

Koji su uvjeti za mirovinu?
foto: S. Bura/mj

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječe osiguranik kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, ako se radi o muškarcu. Žene će do 2029. godine uživati nešto povoljnije uvjete, što znači da se u 2023. godini mogu prijevremeno umiroviti s navršenih 58 godina i 3 mjeseca uz uvjet da imaju 33 godine i 3 mjeseca staža. Do 2030. godine izjednačit će se uvjeti za žene i muškarce.

Kolika je penalizacija za prijevremeno umirovljenje?

Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje za 0,2% za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, neovisno o dužini mirovinskog staža.

Posebni uvjeti u slučaju stečaja poslodavca

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja poslodavca ima osiguranik kada ispuni uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu, uz uvjet da je nakon prestanka osiguranja prouzročenog stečajem, neposredno prije ispunjenih navedenih uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu, proveo u neprekidnom trajanju najmanje dvije godine kao nezaposlena osoba prijavljena službi nadležnoj za zapošljavanje te da se  s danom ispunjenih uvjeta, odnosno najkasnije s prvim idućim danom nakon ispunjenih uvjeta odjavi iz evidencije nadležne službe za zapošljavanje. Svi navedeni uvjeti trebaju biti ispunjeni kumulativno.

Je li dopušten rad u prijevremenoj mirovini?

Korisniku prijevremene starosne mirovine koji se tijekom korištenja prava zaposli do polovice punog radnog vremena isplata mirovine se ne obustavlja, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Pravo na mirovinu pripada najranije od prvog idućeg dana nakon prestanka radnog odnosa ako je zahtjev podnesen u roku od šest mjeseci od prestanka osiguranja, a ako je zahtjev podnesen nakon roka od šest mjeseci od prestanka osiguranja (prestanka radnog odnosa), osiguranik ima pravo na mirovinu najranije šest mjeseci unatrag, računajući od prvog dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva.

Uvjete za takozvanu redovnu starosnu mirovinu potražite na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.