Prati nas

Vijesti

Nacionalna tragedija

Mirovine kao izvor očaja: Poniženi hrvatski umirovljenici oduzimaju si život

U svim svjetskim statistikama više je samoubojica među muškarcima iz razloga što muškarci biraju smrtonosnije metode.

Objavljeno

|

Hrvatski umirovljenici oduzimaju si život zbog siromaštva
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatska je po stopi samoubojstava u samom vrhu Europske unije, izjavio je za Jutarnji list Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija koja pomaže suicidalnim i depresivnim osobama. On je ujedno i predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje.

“Čak 38 posto svih suicida u Hrvatskoj počinile su osobe starije od 65 godina i po tome smo u jednom trenutku zauzeli neslavno prvo mjesto u EU. To je nacionalna tragedija”, navodi poražavajuće činjenice.

“Zbog niskih mirovine ljudi se osjećaju bezvrijedno, nemaju samopouzdanje jer su radili cijeli život, a imaju malu mirovinu. U zemljama s većim mirovinama je i stopa samoubojstava među starijim osobama niža”, tvrdi Pongrac.

Naime, prošle je godine 529 osoba u Hrvatskoj sebi oduzelo život, 128 žena i 401 muškarac. “Devedesetih godina je Hrvatska imala čak tisuću suicida godišnje, a danas ih je manje zbog veće dostupnosti antidepresiva jer je 50 posto svih suicida povezano s nekim oblikom depresije”, kazao je Pongrac.

Ono što posebno zabrinjava jest značajan je porast suicida među djecom i mladima. Prošle je godine samoubojstvo počinilo 38 osoba mlađih od 25 godina što je 52 posto više nego prethodne godine.

Napominje da je redovito u svim svjetskim statistikama više samoubojica među muškarcima iz razloga što muškarci biraju smrtonosnije metode.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.