Prati nas

Mozaik

Korisni savjeti

Profesor Milun zna gdje bacate novac i kako ga možete ušparati

Hrvatima profesor zamjera da žive od danas do sutra te da nemaju osjećaj da je dobro ulagati za budućnost

Objavljeno

|

Kako štedjeti?
ilustracija: S. Bura/mj

I umirovljenici i zaposleni i studenti, nema tko u ovo doba inflacije ne treba savjete o tome kako bolje gospodariti kućnim budžetom. Stoga je profesor matematike i financijski vloger Toni Milun u programu RTL-a podijelio nekoliko korisnih “caka”.

Kaže, ovoga ljeta nisu mu curili novci na skupi sladoled. “Kuglicu sladoleda ni jednu nisam kupio. U dućanu je bilo za euro, a nisam toliki ljubitelj sladoleda. Ali curilo mi je, znao sam par puta otići u restoran neki i cijene su negdje bile stvarno velike. Inače provjeravam na Google maps, gledam i ocjenu i cijenu, ali to nije toliko ažurirano. Cijene su otišle gore, tako da su i meni procurili novci, što mi nije drago.”

Milun dodaje da je nedavno otkazao i pretplatu za streaming servis koji nije koristio. Osim toga, dodaje, puno ljudi ide po kavama koje im nisu zanimljive, a i naručuju hranu, što je poprilično skupo. Umjesto toga, savjetuje, treba kuhati vlastite obroke i zamrzavati ih.

Zapisujte da biste znali gdje glupo trošite

No kako vidjeti gdje točno novac curi? Vođenjem evidencije, kaže profesor. “Tko kod hoće ja ću mu poslati svoju tablicu koju sam vodio neko vrijeme, nekih 40 dana i meni je to pomoglo.”

Kod raspodjele novca, Milun savjetuje jedan princip uz koji ne možete pogriješiti: “To je prvo plati budućem sebi. Nemoj kupiti novu majicu, nego plati za svoju budućnost. Izdvoji ili za mirovinu ili za budućnost tako da ti se to ukamaćuje i oplođuje. No ne mogu to svi. Nekima treba i državna pomoć, primjerice umirovljenici ne mogu štedjeti ili oni koji su na minimalcima. Država mora uskočiti, ali ovi koji imaju iznadprosječne plaće, i dalje tu postoji prostor za štednju i plaćanje prvome sebi.”

Hrvati ne brinu o budućnosti

Hrvatima profesor zamjera da žive “od danas do sutra” te da nemaju osjećaj da je dobro ulagati za budućnost: “Kad se usporedi s drugim državama, mi smo daleko ispod prosjeka po stavovima i po ponašanju i recimo mogli bi se ugledati na Slovence koji su tu izvrsni. Oni su 2019. i 2020. dijelili prvo mjesto s Hong Kongom.”

Kad je riječ o Slovencima, Milun ističe njihovu njihovu racionalnu stranu koju Hrvati nisu pokazali: “Kad su uvodili euro, kad su cijene skakale u trgovinama, oni su jednostavno odlučili ‘tu više neću dolaziti, mijenjam trgovinu’. Mi smo u Hrvatskoj dosta robovi navika, teško mijenjamo svoje navike. Evo sada je jesen, prilika da možda promijenimo jednu naviku.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.