Prati nas

Vijesti

U boj, u boj!

Prosvjed je sazvan: Hoće li se umirovljenici odazvati?

Dolazak znači iskazivanje nezadovoljstva malim mirovinama, statusom u društvu koje ne mari za starije te izostankom političke volje za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika, poručuju organizatori.

Objavljeno

|

Kada će umirovljenici prosvjedovati?
ilustracija: S. Bura/mj

Platforma Umirovljenici zajedno je pozvala umirovljenike da se na Međunarodni dan starijih osoba (1. listopada) okupe na Jelačić placu u Zagrebu kako bi Vladu RH upozorili na rastuće siromaštvo u ovoj osjetljivoj populaciji, prvenstveno zbog mizernih mirovina. Okupljanje je predviđeno u 10:30, a trajat će do podneva.

Ova koalicija umirovljeničkih stranaka prozvala je najveće umirovljeničke udruge, Sindikat i Maticu umirovljenika Hrvatske, zbog ranijih najava mogućeg prosvjeda. Kažu da je riječ o organizacijama koje su se same proglasile jedinim predstavnicima umirovljenika, što ne odgovara realnom stanju. Problematiziraju i to što u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, uz predstavnike Vlade RH, sjede predstavnici samo tih udruga.

“Budući su SUH i MUH očito odustali od prosvjeda ili bolje kazati nisu ga iskreno ni namjeravali organizirati, tako su se iz vlastite zamke pokušali izvući prozivajući Platformu Umirovljenici zajedno prebacujući nam odgovornost koja je isključivo na njima. Mi ni na koji način nismo željeli biti smetnja organizaciji prosvjeda, no nakon svega jasno je da se radilo o unaprijed smišljenoj predstavi za javnost, kojom bi se umirovljenike uz suradnju sa Vladom još jednom prevelo žedne preko vode”, navode iz Platforme Umirovljenici zajedno i pozivaju umirovljenike da se okupe na Trgu.

“Dolazak znači iskazivanje nezadovoljstva malim mirovinama, statusom u društvu koje ne mari za starije te izostankom političke volje za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika. Umirovljenici će biti u prilici družiti se i razgovarati sa čelnicima Umirovljenici zajedno, upoznati se sa programom i preuzeti letak sa glavnim prijedlozima za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika”, stoji u priopćenju koalicije koja ovaj događaj ipak ne naziva izričito prosvjedom, a iz priloženog je jasno da ima i karakter predizbornog skupa.

I dalje razjedinjeni?

Podsjetimo, Sindikat umirovljenika Hrvatske je 19. rujna objavio poruku ovog sadržaja: “Lazar Grujić i Milivoj Špika iz Platforme Umirovljenici zajedno najavili su prosvjede umirovljenika za 1. listopada. Ostavili su dojam da ga sazivaju zajedno s Maticom i sindikatom umirovljenika. To nije točno. Udruge se ne bore za političke fotelje u Saboru, već za umirovljenike.” Detaljnije obrazloženje ove poruke pročitajte na ovoj poveznici.

“Podsjećamo javnost da smo mi iz Platforme Umirovljenici zajedno na prijedlog SUH-a i MUH-a od prije nekoliko mjeseci da pozovu umirovljenike na prosvjed samo dodali da bi prosvjed mogao biti upravo 1. listopada odnosno na Međunarodni dan starijih osoba”, odgovaraju iz koalicije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.