Prati nas

Vijesti

Sutra sjeda mirovina sa zaostacima za srpanj

Riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999., od kada se primjenjuje usklađivanje mirovina dva puta godišnje, odnosno od 1. siječnja i 1. srpnja prema odluci o aktualnoj vrijednosti mirovine.

Objavljeno

|

Policija je pronašla novac. Čeka da joj se javi vlasnik.
ilustracija: Ru Dur/Unsplash

U petak 8. rujna 2023. počinje isplata mirovina za kolovoz 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Isplata će, uz povećanje za kolovoz, uključiti i razliku za srpanj nastalu povećanjem aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2023. za 8,42 posto prema odluci Upravnog vijeća HZMO-a od 23. kolovoza 2023.

Kako je izračunato usklađivanje mirovina od 8,42 posto?

Naime, stopa promjene prosječne bruto plaće u RH za razdoblje siječanj-lipanj 2023. u odnosu na razdoblje srpnja-prosinac 2022. iznosi 10,7 posto. Stopa promjene indeksa potrošačkih cijena u RH za razdoblje siječanj-lipanj 2023. u odnosu na razdoblje srpanj-prosinac 2022. iznosi 3,1 posto.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi, i to:

  • ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne bruto plaće ili
  • ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne bruto plaće.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.