Prati nas

Povjerljivo

snalaženje na sve strane

Vida (64): ‘Radim iako imam 610 eura mirovine, lijepo je kad sjedne još 450 eura’

Ljudi koji su tek ušli u mirovinu, ma kolika im penzija bila, često ostanu u totalnom šoku zbog strelovitog pada primanja. Tako nam i umirovljenice Vida i Helena pišu da nisu zadovoljne mirovinom od 610 odnosno 593 eura, pa su odlučile potražiti posao i dodatno si zaraditi. U tome su i uspjele i danas si mogu priuštiti i nešto više od pukog preživljavanja.

Objavljeno

|

Koliko se može zaraditi u mirovini?
ilustracija: S. Bura/mj

U mirovinu je gospođa Vida otišla prije godinu dana. Za života je radila na šalteru u banci, a kad se našla u mirovini, doživjela je hladan tuš već u prvom dućanu s cipelama.

“Znam da zvuči glupo navesti to kao primjer pada standarda umirovljenika, jer se mnogi zamisle i preračunavaju dok kupuju kruh, ali Bože moj, i cipele su nužnost. Znači, ušla sam u omiljeni dućan i kad je trebalo donijeti odluku o kupnji, ja sam shvatila da ako od svojih 610 eura mirovine dam 129 za cipele, to do kraja mjeseca neće na dobro. Povukla sam kočnicu i izašla na svježi zrak. Vraćajući se pješice kroz grad kući, odlučila sam da ću odmah potražiti posao jer ne mogu živjeti u toj frustraciji”, iskreno nam govori gospođa Vida.

Počastila se cipelama

Pregledala je oglasnik, a već se sutradan javila jednom servisu za čišćenje jer su oglasili da zapošljavaju umirovljenike na 4 sata dnevno. “To mi se činilo kao nešto prihvatljivo, iako me brinulo jesam li ja u ovim godinama uopće sposobna za takav fizički rad. No, kad mi je nakon mjesec dana sjelo dodatnih 450 eura, bila sam zadovoljna. Počastila sam se s cipelama”, otkrila je kroz smijeh.

Sada, kaže, radi već godinu dana. “Ne znam iskreno koliko ću još izdržati, ide mi malo na živce kad mi uvale nešto mi nije u opisu posla za taj dan, bude i umora navečer iako sam na pola radnog vremena. No, ima i ležernih dana pa guram dalje. Sada kad sam tu već ‘stara postava’, mogu se dogovoriti čak i za mjesec dana pauze, pa nastaviti. Ma ne treba se bojati nikakvog posla, evo to je moja poruka umirovljenicama koje imaju snage i volje za dodatnu zaradu”, napominje gospođa Vida.

O sasvim pristojnoj zaradi na poslovima čišćenja nedavno nam je govorila i gospođa Natalija koja zaradi i do 600 eura mjesečno.

Helena (65): Radit ću dok me zdravlje služi

Naša čitateljica Helena ima 65 godina i već je dvije godine u mirovini. “U mirovinu sam otišla sa 63 i pol godine života te sam odradila 39 godina i jednu sam godinu ostvarila na ime dvoje djece. Imam visoku stručnu spremu, diplomirani sam inženjer strojarstva. Za života sam radila na poslovima rukovoditeljice proizvodnje sa 200 zaposlenih. Bila sam i direktorica ljevaonice, quality managerica korporacije, stručnjakinja zaštite na radu”, opisuje svoje obrazovanje i visoko rangirane pozicije na kojima je radila tijekom karijere.

Mirovina joj, povjerava nam, sa zadnjim povećanjem (prvi i drugi stup) iznosi točno 593,28 eura. Nije zadovoljna s obzirom na dug staž na rukovodećim radnim mjestima. “Jedina dobra stvar u svemu je što umirovljenici možemo raditi na 4 sata i na taj način si povećati primanja. Radit ću dok me zdravlje služi”, otkrila nam je umirovljenica Helena.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.