Prati nas

Vijesti

Stiže li?

’13. mirovina ispravlja nepravdu prema onima koji su odradili 40 i više godina’

Umirovljenici koji su radili 40 i više godina, uglavnom, nemaju pravo na energetske i inflacijske dodatke. To ih ljuti pa kažu: Da smo manje radili, dobili bismo više.

Objavljeno

|

Novi uvjeti za nacionalnu mirovinu.
foto: PhotoMIX-Companiy/Unsplash

Više od 630 tisuća umirovljenika dobilo je energetski dodatak, ali on je već šesti put zaobišao umirovljenike koji imaju više od 700 eura mirovine. Mnogi to doživljavaju kao nepravdu.

Nakon pune 42 godine staža, umirovljena računovotkinja Marina Glavina ima mirovinu koja tek prelazi 700 eura. To je jedva dovoljno da bi pokrila životne troškove, ali previše da bi dobila inflacijski dodatak. “U posljednje tri godine, a ovo je sad šesti dodatak, nikad ga nisam dobila jer za par eura prelazim cenzus”, objasnila je Glavina za Novu TV.

Ove jednokratne dodatke vlada je uvela tijekom COVID krize da bi pomogla onima kojim je to bilo neophodno. Cenzus je s 530 porastao na 700 eura. Ipak, problem je taj da su oni iznad cenzusa, za razliku od mnogih koji primaju dodatak, odradili puni staž. “I oni su sad ljuti. Kažu, radili su četrdeset godina, a ovaj koji je radio trideset i uplaćivao je manje doprinosa, sada već šesti put dobiva dodatak”, objašnjava Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Marina Glavina potvrđuje da osjeća nepravdu: “Razočarana sam i mislim da je trebalo isplatiti dodatak svim umirovljenicima. Makar nešto da nije ništa.”

To nešto bi trebao biti godišnji dodatak za sve umirovljenike je 13. mirovina. Ona je jedan o četiri zahtjeva koje su umirovljeničke udruge stavile pred Vladu. Iz Vlade RH poručuju da će se o svemu razgovarati. Potpredsjednik Vlade Oleg Butković kaže: “Do kuda će to dovesti ne mogu špekulirati u ovom trenutku.”

Nije isključeno da umirovljenici ove godine dobiju neočekivani božićni dar. “Uvijek se treba nadati. Vjerojatno nešto će biti. Koliko? To se ne zna. Znamo svi što je iduće godine”, kaže Glavina aludirajući na parlamentarne izbore.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.