Prati nas

Povjerljivo

Okrutne brojke

41 godina staža, 391 euro mirovine: ‘Evo koliko mi vrijedi 13 godina rada u Srbiji’

Dug staž, dug i preko 45 godina, i mala mirovina – ako vam se čini da to ne može ići zajedno, naši čitatelji svjedoče da ipak može. Žene su se, imamo jedno svjedočenje, u tvornicama zapošljavale i prije 18. godine života, a danas, u mirovini, 399 eura mirovine im je plafon. Poniženo se osjeća i gospodin Ivica koji ima 47,2 godine staža i samo 560 eura mirovine.  Ni gospodin Mile s dvojnom mirovinom nije dobro prošao.

Objavljeno

|

Koliko mirovinu dobiva Civilna zaštita iz Domovinskog rata?
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Božica, o kojoj smo već pisali, počela je raditi kao maloljetnica, sa 17 godina. “Tada nitko nije pitao jesam li maloljetna. Odradila sam tako 41 godinu staža u obućarskoj industriji, a mirovina mi sa svim povećanjima iznosi 390 eura. Još malo i socijala će me dostići, sramotno, na rubu sam siromaštva”, povjerila nam je ljetos. Prisjetili smo se njezina svjedočenja ponovo zato, što nam je još jedna čitateljica povjerila da je radila u obućarskoj industriji, ima još veći staž, i gotovo identičnu mirovinu.

“Radila sam u obućarstvu do pune mirovine. Imam troje djece pa sam na njih dobila godinu i pol dodatnog staža. Ukupni staž iznosi mi 42 godine i 9 mjeseci. U mirovinu sam otišla prije dvije godine, kad sam navršila 60 godina života, i na kraju mi je mirovina bila minimalnih mogućih za taj uvjet – 3.004 kuna, danas je to svega 399 eura. Jako sam razočarana našom državom jer smo i moj suprug i ja radili zajedno 83 godine, a sve da bi sada jedva preživjeli”, povjerila nam je gospođa Mira.

47,2 godine i 560 eura mirovine

Mirovinom, s obzirom na svoj staž, nije zadovoljan ni gospodin Ivica. Ta kako bi i bio zadovoljan, kad se naradio dugih 47 godina i dva mjeseca. Od toga je dvije godine i dva mjeseca dobio kao braniteljski dodatak, za sudjelovanje u Domovinskom ratu. “Imam 71 godinu. Za sav moj rad, za više od četiri i pol desetljeća na poslu, danas dobivam 560 eura. Pa ti živi i ne buni se”, povjerio nam je nezadovoljni umirovljenik Ivica.

Mile: 86 godina rada, 1.015 eura, hvala

Piše nam i gospodin Mile, u mirovini je, kaže, dvije godine. ”Imam 66 godina, živim u gradu veličine 50 tisuća stanovnika. U penziju sam otišao sa ukupno 44 godine staža. Imam VŠS, studij sam završio uz rad. Supruga ima srednju stručnu spremu, i ona je uspjela ostvariti ukupno 42 godine staža. U mirovini je godinu dana. ‘Zahvaljujući’ našoj vladi, nama za 86 godina rada, na ime mirovine svaki mjesec sjeda ukupno 1.015 eura. Hvala, preživljavamo”, napisao je.

Za 13 godina rada – 66 eura

Gospodin Josip radio je 41 godinu. “Od toga sam 28 godina staža ostvario u Hrvatskoj, a 13 godina u bivšoj državi, tadašnjoj SR Srbiji. S najnovijim usklađivanjem primam 325 eura hrvatske mirovine i 66 eura primam iz Srbije. U ratu sam bio raspoređen u civilnoj zaštiti i imam 391 euro manju mirovinu nego oni koji su bili 100 dana na uličnoj straži po selima. Zato mi je žao što me nisu angažirali”, ljutit je na iznos svoje mirovine gospodin Josip.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.