Prati nas

Vrt

Ponesite rukavice

Berba divljeg šipka: Sirup s okusom djetinjstva i zdravlja

Klasični autori nisu prepoznavali divlju ružu kao ružu. Tek je 1538. godine prepoznata kao ‘pasja ruža’ pa je naknadno nazvana Rosa canina, a to je ime pod kojim je i danas znamo.

Objavljeno

|

Kada se bere divlji šipak?
foto: Hans/Pixabay

U šumama i na rubovima gradova, tamo gdje se zapuštene ulice spajaju s divljinom ili u podivljalim vrtovima, raste posve obična, skromna – divlja ruža. Rosa canina ili kako je zovu divlji šipak, ponekad i pasjom ružom, nevjerojatno je romantična ljepotica koju su mnogi zaboravili. Ili je zbog njenog trnja žele protjerati natrag u divljinu.

No njeni mirisni jednostavni cvjetovi, iako bojama i brojem latica ne mogu konkurirati vrtnim ružama, posebno su elegantni, ali i ukusni. Od njih se može napraviti sjajan rahat lokum, sirup ili žele. U Hrvatskoj se ipak tradicionalno skupljaju krvavo crveni plodovi koje nazivamo šipkom.

Mnoga su ih gradska djeca vidjela tek kao dio zimskih cvjetnih aranžmana. No naše su ih bake iz godine u godinu prerađivale u najfinije marmelade koje pamtimo kao okuse djetinjstva. Ili su ih sušile i pripremale čaj koji je čuvao zdravlje tijekom dugih zimskih mjeseci.

Ali plod se može preraditi i u sirup koji je ukusan i bogat vitaminima, posebno vitaminom C. Tako pripremljen poslužuje se kao preljev uz zobene kaže, jogurt ili sladoled, no razrijeđen je sjajan kao voćni napitak, a može se dodavati i koktelima.

Kada brati divlji šipak?

Uobičajeno, divlji šipak ostaje na grmu sve do prvih mrazeva. Smrzavica mu pomaže da sazrije, omekša i razvije šećere. Ipak, znalci savjetuju da se ne čeka predugo s berbom, budući da i ptice vole ovo šumsko voće. I ne samo one, kada je riječ o divljim životinjama.

Pri svemu treba biti oprezan, jer je u šipku uz mnoštvo sjemenki i vitamina zapakirano i ponešto dlačica koje koje kod nekih mogu izazvati iritaciju. Baš za njih je sirup najbolja varijanta prerade, budući da se cijeđenjem kroz razne filtere ili gaze, dragocjena tekućina može posve očistiti od ove male neugodnosti.

Sastojci

1 kg šipka
500 grama šećera
1,5 litara vode

Priprema

Očistite i operite svježe ubrane šipke kako biste uklonili neželjene kukce i prljavštinu. Ako su plodovi tvrdi i nije ih dotaknuo mraz, stavite ih u zamrzivač preko noći pa odmrznite.

Sitno nasjeckajte plodove ili ih protisnite kroz stroj za mljevenje mesa. Stavite dobivenu masu u lonac i zalijte vodom. Zavrijte pa pustite da lagano kuha još 15-20 minuta. Ohladite na temperaturu s kojom možete raditi pa procijedite kroz muslin, višeslojnu gazu ili superfino cjedilo. Ostavite da se posve ocijedi, a možete proces ubrzati i stiskanjem tkanine. Ipak, ne žurite, kako ne biste u ocijeđeni dio potjerali i dio kaše. Možete procijediti i nekoliko puta ako želite u potpunosti ukloniti dlačice.

Kad tekućina bude lijepo prozirna, vrijeme je da dodate šećer. Izmjerite količinu sirupa koju imate, a zatim je vratite u lonac. Za svakih decilitar tekućine, dodajte otprilike 60 g šećera. Polako zagrijavajte i skidajte eventualnu pjenu koja se formira na površini.

Nakon što se šećer otopi, sirup je gotov. Prelijte ga u sterilizirane staklene boce i čuvajte na hladnom i mračnom mjestu. Poslužite kao preljev preko sladoleda i kaša ili ga jednostavno razrijedite vodom i poslužite kao sok.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.