Prati nas

Vijesti

Dobra navika

Hrvati obožavaju štedjeti, objavljeno je koliko mjesečno stave sa strane

Hrvatski građani povećali su mjesečnu štednju za 3 eura u odnosu na prošlu godinu. Istraživanje je pokazalo da su pri tome muškarci skloniji stavljati veće iznose sa strane u usporedbi sa ženama.

Objavljeno

|

Koliko se iz hrvatske plaće može staviti na štednju?
foto: Puurchantal/Pixabay

Hrvatski građani ove su godine prosječno stavljali 73 eura sa strane, a to je više no godinu dana ranije i to za 3 eura. Pokazalo je to istraživanje agencije Imas na uzorku od 500 ispitanika, a koje je naručila Erste grupa.

Zanimljivo trećina ispitanika odvaja mjesečno od 50 do 100 eura i to je najčešći raspon unutar kojeg se štedi, a tek svaki dvadeseti ispitanik uopće ne štedi.

Najveći iznos, čak 92 eura, za štednju odvajaju pripadnici dobne skupine od 35 do 59 godina. Mladi u dobi od 15 do 34 godina šparaju prosječno 73 eura, a najstariji – dobna skupina od 60 i više godina mjesečno prosječno uštedi 43 eura.

Kako štede?

Čak 64 posto ispitanika štedi tako da na stranu stavi ono što im ostane na kraju mjeseca i nemaju planirani iznos mjesečne štednje. Muškarci su, čini se, štedljiviji ili raspolažu s više novca, budući da prosječno uštede 79 eura, dok je kod žena to 66 eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.