Prati nas

Vijesti

Prazna zemlja

Hrvatska stvarnost: Djece nema pa školu pretvaraju u starački dom

U domu u Dragljanama će smještaj naći više od 100 novih korisnika. Osim toga, otvaraju se nova radna mjesta za ljude iz vrgoračkog kraja, istaknuo je župan Blaženko Boban.

Objavljeno

|

Vrgorac pretvara školu u starački dom
ilustracija: S. Bura/mj

Bivša Područna škola Dragljane, koja je godinama stajala prazna, postaje starački dom. Zgrada u kojoj su generacije započinjale svoj životni put, sada će dobiti posve suprotnu namjenu. Nažalost, djece koja bi je napunila već duže vrijeme – nema.

Grad Vrgorac je dobio bespovratna sredstva u iznosu od 5.454.000 eura kako bi se ova zgrada prenamijenila u Centar za starije osobe. “U domu u Dragljanama će smještaj naći više od 100 novih korisnika. Osim toga, otvaraju se nova radna mjesta za ljude iz vrgoračkog kraja”, istaknuo je župan Blaženko Boban.

Ovaj projekt odobren je u okviru poziva “Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)” iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Vrgorac se tako pridružuje malom broju gradova u Hrvatskoj koji su ostvarili 100-postotno financiranje za ovu svrhu.

Pozivom je predviđeno pružanje usluge smještaja i pružanje izvaninstitucijskih usluga pomoći u kući, usluga boravka – poludnevnog i cjelodnevnog, skrbi za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja; usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške, integrirane usluge socijalne i zdravstvene skrbi na primarnoj razini (prostor i oprema za rad liječnika obiteljske medicine, mobilni timovi).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.