Prati nas

Mozaik

Slovo zakona

Iznenadno nasljedstvo: Kome pripada naknadno pronađena imovina?

Imate li stvarno pravo na neočekivanu ostavštinu ili ćete je morati dijeliti s drugima? Kako se, uopće, nasljeđuje imovina koja se otkrije nakon što je već provedena ostavinska rasprava?

Objavljeno

|

Otkrijte tajne nasljeđivanja naknadno pronađene imovine. Bez ostavinske rasprave, nova imovina se raspoređuje prema pravilima nasljeđivanja, osim ako je riječ o nekretninama. Saznajte više o uvjetima provođenja ostavinske rasprave.
ilustracija: S. Bura/mj

Zamislite situaciju u kojoj sasma iznenada saznate da je vaša pokojna baka imala debeli tajni račun na Kajmanskom otočju ili vilu na Azurnoj obali. Možda ste takve sreće da na tavanu stare kuće otkrijete neku vrijednu umjetninu, Rembrandtovu sliku ili raritetno izdanje Biblije iz 17. stoljeća.

Imate li pravo na pronađenu ostavštinu ili je morate dijeliti s drugima? Kako se nasljeđuje naknadno pronađena imovina?

Bez ostavinske rasprave

Prema Zakonu o nasljeđivanju, neće se provoditi nova ostavinska rasprava, iako se radi o imovini koja nije obuhvaćena pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju. Umjesto toga pronađena imovina će se novim rješenjem rasporediti na temelju prije donesenog rješenja o nasljeđivanju.

Sud će ponovno provoditi ostavinsku raspravu samo ako se ranije neki od nasljednika odrekao nasljedstva ili svoj nasljedni dio ustupio sunasljedniku.

Kada se ipak provodi ostavinska rasprava?

Ako prije nije vođena ostavinska rasprava, sud će je po službenoj dužnosti provesti samo ako naknadno pronađenu imovinu čine nekretnine i s njima izjednačena prava.

Ako naknadno pronađenu imovinu čine pokretnine i s njima izjednačena prava, sud će provesti ostavinsku raspravu samo na zahtjev zainteresiranih osoba. One, dakako, moraju znati za pronađene pokretnine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.